sreda, 17. februar 2010

Burma VJ: Reporter i et lukket land


Naslov: Burma VJ: Reporter i et lukket land (Reporting from a Closed Country) - Leto: 2008 - Država: Danska, Švedska, Norveška - Žanr: Dokumentarni, Krimi - Dolžina: 84 min. - Režija: Anders Østergaard - imdb

Se spomnite Boormanov film, v katerem se P. Arquette nepričakovano znajde med krvavimi demonstracijami v Rangunu, ki so se odvijale leta 1988 v Burmi?
Takrat je vojska vzela stvari v svoje roke in tako je ostalo vse danes. Zahod je pozabil na Burmo oz. Mjanmar, kot se ta država imenuje po letu 1989, Hollywood je pozabil na Rangoon. Vse do dne, ko se eden izmed glavnih na Akademiji spomni – “Hej, imamo letos kakšen političen dokumentarec? Saj veste, pro-kapitalističen, ki bo zaničeval režime drugih držav in s tem polepševal našo demokracijo.”
Res je obstajal. Tako se je Burma VJ znašel med nominiranci letošnjih dokumentarnih filmov. Dokumentarec iz Burme se mogoče sliši kot nič posebnega, a če povem, da je v tej militaristični državi prepovedano kakršnokoli javno snemanje, potem ta izdelek velja kot unikat. Kajti stanje v Burmi je na psu. Ljudje imajo vsega zadosti. Hočejo demonstrirati, pa to ne upajo. No, kot v vsaki budistični državi, je vera sveta. Menihom pa vojaki ja ne bodo storili nič žalega, če jih nekaj v koloni zakoraka po ulici? Slike under-cover novinarja, ki s svojo skupino ilegalnih soborcev šverca te posnetke izven svoje države, bodo govorile drugače.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar