sreda, 4. november 2009

Rööperi


Naslov: Rööperi - Leto: 2009 - Država: Finska - Žanr: Krimi, Drama - Dolžina: 133 min. - Režija: Aleksi Mäkelä - Igrajo: Samuli Edelmann, Peter Franzén, Kari Hietalahti, Pihla Viitala - imdb

Če kdo lahko posname finsko verzijo Goodfellasov, je to sigurno Aleksi Mäkelä. Snema enega krimi akcionera za drugim. In to samo uspešne. Zanimivo, pri nas se ga najbolj spomnimo po biografiji Finskega čudežnega dečka z imenom Matti Nykänen.
Kot v Scorsesejevi krimi klasiki, spremljamo tudi tu tri gangsterje. Od malega, nepomembnega prodajalca žganih pijač, pa do… Hmmm, ja, tu je tista razlika. Naši “dobri fantje” nikoli ne uspejo. Vsaj ne v kriminalnem svetu. Z vedno novimi poskusi hitrega bogatenja na umazan način, padajo vedno nižje. Predvsem Krisu, ki se po švedski avanturi domov vrne kot zapufani junkie. Ali pa Kari - njemu je lepše v zaporu kot zunaj, kjer po smrti njegove ljubljene mame nima več nikogar. Še najbolj se trudi Tom. Jasno, on ima babo. Baba pa pravi: “imej čiste posle, pa boš me lahko oženil”. Hja, tudi Sex Shop je legalna stvar.
Aja, sem pozabil omeniti, da se ves ta kriminal odvija v zloglasni Helsinški četrti in to v letih med 1966 do 1979, ko še seksualna revolucija ni prišla do Finske. Zato, tudi dildoti in porno revije ne prinašajo denarja. Ampak časi se spreminjajo. Obstaja tudi naročilo po pošti in obstajajo tudi mladi, zagriženi wannabe gangsterji, ki se jim za podzemni prestol ni potrebno posebej truditi.
No, potem je tu še Uki

OCENA: -4

2 komentarja:

  1. Režija in igralci pašejo za film MOON.

    Aja, pa hvala za vse recenzije,
    sem redni bralec.

    LP!

    OdgovoriIzbriši
  2. ups, hvala ti...
    posledica copy/paste nemarnosti.

    OdgovoriIzbriši