ponedeljek, 9. november 2009

Hilde


Naslov: Hilde - Leto: 2009 - Država: Nemčija, VB - Žanr: Biografija, Drama - Dolžina: 137 min. - Režija: Kai Wessel - Igrajo: Heike Makatsch, Michael Gwisdek, Monica Bleibtreu, Sylvester Groth, Hanns Zischler - imdb

“Ne primerjaj se Marlene Dietrich, si daleč od tega”. To so besede, ki jih v začetku kariere morala poslušati Hildegard Knef. In čeprav njena priljubljenost in popularnost nikoli ni dosegla njene vzornice, velja Hilde kot prva, prava povojna zvezda v Nemčiji.
Hotela je imeti vse ali nič, dobila pa oboje. Tisto “nič” je velikokrat dobila po letu 1966 (umrla leta 2002), do koder ta biografija pač traja. Hilde – The First Years…
Ker pa je Hildegard Knef – Hildegard Knef, se je režiser Kai Wessel posvetil tistim najbolj ključnim trenutkom, pri tem pa ni pozabil na noben klasičen citat dive. Mnogokrat vsiljeno in umetno, kot to poznamo že iz filma Das Wunder von Bern, kjer se je na vsak način moralo uporabiti prav vseh tistih pet nesmrtnih izjav reprezentančnega trenerja.
Prav njeno gobezlanje izven kadrov je Hilde naredilo za ikono nemškega filma in najznamenitejšo pevko brez glasu. Njeni šansoni so jo naredili večno. Jep, Hilda je bila razred zase. Ljubila je nacista, poročila pa se z židom. Borila se v porušenem Berlinu, ter se v blišču nastavljala po Broadwayskih ulicah. Svoj prvi velik film je posnela z Die Mörder sind unter uns, svoj prvi velik škandal doživela z Die Sünderin. Ker ženske ne morejo brez moških se jih je seveda tudi v življenju dive sprehodilo kar nekaj. Nekateri so bili dobri za poroko (2X), nekateri za kariero (Erich Pommer).
Heike Makatsch že zdavnaj več ne velja kot “TV voditeljica, ki se je probala tudi kot igralka”. Njen talent in znanje je že tako daleč, da se ji lahko brez skrbi dodeli tudi tiste najbolj zahtevne bio-vloge. Še poje sama, čeprav težko doseže tisti globoki, znameniti “kadilski” glas originalne Hilde. Če boste kje zaslišali ta glas, ki poje “Für mich soll's rote Rosen regnen”, potem vedite – ta ženska je streljala proti ruskemu tanku, le nekaj let pozneje pa že pozirala za naslovnico vsakega velika časopisa in snemala skupaj z Gregoryem Peckom.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar