sobota, 7. november 2009

Sof Shavua B'Tel Aviv


Naslov: Sof Shavua B'Tel Aviv - Leto: 2008 - Država: Izrael, Nemčija - Žanr: Drama - Dolžina: 100 min. - Režija: Dror Zahavi - Igrajo: Michael Moshonov, Shredy Jabarin, Hili Yalon, Shlomo Vishinski, Rozina Kambus - imdb

Sof Shavua B'Tel Aviv je še eden tistih filmov, ki hočejo izboljšati naš nori svet. “Vsi smo ljudje, imejmo se radi in si pomagajmo med seboj ne pa bojujemo…” Film s sporočilom torej, ki pa nekako nikoli ne doseže političnih vodij, ampak le nas, navadne smrtnike, za katere so takšni filmi le znanstvena-fantastika. Daleč od realnosti. Izraelsko-Palestinski spor je bila tema že mnogih filmov. Logično, tema je in bo ostala večna ter aktualna.
Tokrat se je med večno sovraštvo postavila tehnika. Gumb, ki naj bi sprožil morilsko detonacijo, je zatajil. Če ne bi, bi filma bilo konec že po petih minutah. Tako je Tarek, mladi fant iz Palestine, ki okrog pasu nosi svojo “breme”, dobil še eno priložnost. Priložnost na razmislek. Sem res pripravljen storiti to, kar sem pred trenutkom na polni tržnici nedolžnih ljudi nameraval storiti? Na “sovražnem” teritoriju, si Tarek poišče pomoč v majhni delavnici, ki se ukvarja s popravili televizij in drugih elektronskih naprav - tudi stikal. “Z veseljem ti popravim to stikalo. Počakati moraš le na rezervni del, katerega dobim komaj po prazniku”, mu veli prijazni možakar Katz, ki pa logično ne ve, zakaj se to stikalo uporablja. Na drugi strani ceste odpira svoj kiosk mlada Keren . S svojim izgledom je daleč od židovske nune, kar ne paše lokalnim ultra-ortodoksnim mladeničem, ki hočejo dekle na svoj način spreobrniti na prava pota. No, Tarek po muslimansko pomisli: “baba si sicer batine včasih zasluži, ampak te bi bilo škoda. Je preveč lepa…”. Svojo novo družino je v mojstru Katzu že našel, sedaj je na vrsti še nova žena.
Kar sedem nominacij za Izraelskega “oskarja”.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar