petek, 13. november 2009

Bakjwi


Naslov: Bakjwi (Thirst) - Leto: 2009 - Država: Južna Koreja - Žanr: Drama, Grozljivka - Dolžina: 133 min. - Režija: Park Chan-wook - Igrajo: Song Kang-ho, Kim Ok-vin, Kim Hae-sook, Shin Ha-kyun, Park In-hwan, Oh Dal-soo, Song Young-chang, Mercedes Cabral - imdb

Bom kar iz prve butnil tisto najpomembnejše. Bakjwi je delo režiserja Oldboya. Evo! Sploh ne rabite brati več naprej ali pa mogoče boste prav zaradi tega, pa že neskončno čakate na ogled filma. Imam še eno. Bakjwi je najboljši vampirski film leta, pa čeprav drugi del Twilighta še sploh ni izšel. Evo! Zdaj bi ga že radi gledali tudi tisti, ki Oldboya ne poznajo.
Imamo torej klasičnega vampirja in imamo režiserja, ki snema klasike. Klasični vampir je krščanski duhovnik Sang-hyun, katerega igra zvezda korejskega filma Song Kang-ho (Milyang, Gwoemul, Joheunnom nabbeunnom isanghannom …). Po nekem neuspelem (ali pa je celo uspel?) eksperimentu, se duhovnik zbudi drugačen. Začne mu dišati kri. Začne mu dišati pička. Kao neki prostovoljec v bolnici ima kri skoraj vedno pri roki. Če ne iz plastične vrečke, potem od tistega debeluha, ki v leži tam v komi. Nekaj kapljic krvi manj, tako ne bo opazil. “No, klati še mi ne bo potrebno, zato sem bom spravil na babo”, se spomni človek vere, na katero pa pozabi, ko zagleda mladenko. Poročeno mladenko.
Saj sem povedal “klasika” – imamo vampirskega duhovnika (ironično - vampirji se bojijo križa in svete vodice), imamo vest, ki križa moža na dobrega/slabega vernika (naj ubijam, da bom preživel?) in imamo fatalno romanco, ki se nikoli dobro ne konča, ko pride do prvega poljuba.
OK, zgodba je mogoča stara in obrabljena. Taka kot so jih pisali že pred 140 leti – Emile Zola. Je zato film statičen in predvidljiv? Mogoče v Ameriki. Ne Park Chan-wook. Svojemu stilu je ostal veren. Nazorno nasilje, krvave scene… ob vsem tem hororju pa romantično barvne slike polne idej. Take, kot jih znajo delati le ljudje iz vzhoda.
Z zadržkom sem moral priznati “najboljši vampirski film letošnjega leta”. Samo letošnjega, kajti veličine lanskega švedskega Låt den rätte komma in, na žalost ni dosegel. K temu je predvsem kriv malce medel in zavlečen prvi del filma.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar