torek, 10. november 2009

(500) Days of Summer


Naslov: (500) Days of Summer - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Romantični, Drama - Dolžina: 95 min. - Režija: Marc Webb - Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloë Grace Moretz - imdb

Se bom citiral:
Zooey Deschanel – “Ti, Zooey Deschanel! Ti boš vedno igrala vloge simpatične, pa vendar malce čudaško-odporniške vloge. Povprečno punco, ki bi bo vedno privlačila povprečnega tipa (Flakes, The Go-Getter, The Good Life, Winter Passing, Eulogy, Gigantic).”
Joseph Gordon-Levitt – “Če hočeš pogledati dobri neodvisni film, poglej tistega v katerem igra Joseph Gordon-Levitt (tisti mali iz Tretji kamen od sonca) - Manic, Latter Days, Mysterious Skin, Brick, The Lookout”
Bravo jaz. Zopet sem imel prav. V obeh primerih.
“To je zgodba o fantu in punci…” po pravljično začne glas čez sliko. 500 dni razmerja med Summer in Tomom. Ko že v začetku pogledamo v dan št. 488, v trenutek, ko se oba nežno na klopci primeta za roke, nam je takoj jasno. Punca in fant se bosta poročila, ostala bosta srečna do konca življenja in imela ducat otrok. Hja, če le tisti glas čez sliko svojega prologa ne bi končal z besedami “Vendar vedite, to nikakor NI ljubezenska zgodba…”
Režiser Marc Webb ima torej 500 dni časa, da nam razloži kaj je šlo narobe. Pri tem skačemo mesece, celo leto naprej in potem spet na prve dni, do začetnih spoznavanj. Pri tem se Webb osredotoči le na moški lik. Na tistega, ki je bolj zaljubljen.
Tom, zaposlen kot moderni pesnik za čestitke, se v trenutku zaljubi v novo asistentko šefa. Summer, obdarjena z enakim darom, kot ga ima radijec Chris iz Northern Exposure – enostavno očarljiva s svojim nepojasnljivim privlačevanjem nasprotnega spola, ne verjame v ljubezen. Kaj šele v tisto “na prvi pogled” ali celo usodo. Pravzaprav je Tom edini zaljubljenec in zato prava priča v tem razmerju padcev in vzponov.
Po eni uri, ko že pomisliš “Hmm, g. Webb… komaj na polovici filma si… boš zdržal v tem tempu do konca?”, nas režiser vedno znova preseneti z idejami, kot je na primer briljantna sekvenca”realnost/pričakovanja”.
Deschanelova in Gordon-Levitt imata sigurno pred seboj še dolgo kariero prav takšnih filmov, kot sem jih omenil zgoraj. Za nekoga, pa bi lahko rekli, da je prav (500) Days Of Summer njegov zadnji film. Patrick Swayze in njegova “She's like the wind”.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar