ponedeljek, 2. november 2009

Moon


Naslov: Moon - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Znanstveno-fantastika, Misterij, Drama - Dolžina: 96 min. - Režija: Duncan Jones - Igrajo: Sam Rockwell, Kevin Spacey - imdb

Vsakega jutra zaigra alarm s pesmico „I am the One and Only“. Vedno isto. Rutina. Sam Bell, osamljeni delavec Lunar Industries Ltd., ki na luni zbira energijo, katero potem pošilja nazaj na zemljo, je tik pred “svobodo”. Še dva tedna do poteka tri letne pogodbe, ki ga je vezala s podjetjem. Še dva tedna do vrnitve nazaj domov k ženi in svoji majhni hčerki. Tri leta življenja z rastlinami, za katere Sam kot Bruce Dern v Silent Runningu nežno skrbi, je bilo dovolj.
Njegov edini prijatelj je robot Gerty (glas Kevina Spaceya), ki na prvi pogled zgleda kot nova verzija HAL-a 9000 z dodanim smeškom. Režiser Duncan Jones se je zavedal, da bo največ očitkov prav tej smeri, zato se je odločil za majhno spremembo karakterizacije robota. “Pomagati je moja edina naloga”, pravi Gerty. In res, Gerty ni zajebana baraba, kot je to bil njegov starejši bratranec iz Kubrickove klasike. Vendar prav zaradi spominov na HAL-a, nikoli ne veš, če so čustva in vest, ki jih izraža Samov robot resnična? Smo z roboti že tako daleč?
No, pomoč bo potrebna. Sam začne halucinirati. Pojavljajo se podobe ženske. Prav te halucinacije privedejo Sama do nesreče z njegovim luna-avtom. Ko se Sam iz nezavesti zbudi v sobi, je potem vse drugače in obenem vse tako isto. Sem res “the One and Only“?
Sam Rockwell in njegov One-Man-Show velja že zdaj kot klasika. Vzdušje podkrepljeno z odlično minimalistično glasbo se iz trenutka v trenutek le stopnjuje. Predvsem v drugem delu filma, ki iz Rockwella potegne maksimum. Mnogi govorijo o Rockwellovi najboljši igri. Se strinjam, Moon pozdravlja Jerry & Tom, Lawn Dogs ali Box of Moon Light – Rockwellove najboljše vloge.
Ste na netu že kje zasledili peticijo “gospod Duncan Jones, prosim ne snemajte nadaljevanja!”? – podpišem takoj.
Luna - “majhen korak za Hollywood, toda velik skok za neodvisni in znanstveno-fantastični film.”

OCENA: -5

2 komentarja:

  1. Uf, najboljša ocena do sedaj, torej je film resnično vreden ogleda!?
    P.S. Garty ali Gerty? ;)
    P.P.S. Plis, vrni nam zadnje komentarje ob strani!

    OdgovoriIzbriši
  2. - Ni najboljša. Trenutno je na 5. mestu sezone 2009.
    - Hehe, maš prav. Gerty je. Že ob ogledu filma sem takoj imel asociacije na en online strip, pa je verjetno to ostalo še do danes.
    - ne bom. Ker samo ti komentiraš...

    OdgovoriIzbriši