nedelja, 22. november 2009

Yi ngoi


Naslov: Yi ngoi - Leto: 2009 - Država: Hong Kong - Žanr: Triler, Drama, Krimi - Dolžina: 89 min. - Režija: Pou-Soi Cheang - Igrajo: Michelle Ye, Louis Koo, Richie Ren, Lam Suet - imdb

Umor je lahko tudi umetnost. Tako skrbno načrtovana in tako mojstrsko izpeljana, da se na koncu na umor niti ne pomisli. Jasno, “The Brain” in njegova druščina so torej umetniki brez občinstva. Na koncu jim nihče ne zaploska. No, razen tistega, ki umor naroči. Umor, pri katerem vse mora zgledati kot nesreča. “Bil je na napačnem mestu ob napačnem času…”. Kot perfektno konstruirana naključja iz Final Destination.
Hja, vendar naključja ne obstajajo. V to je šef skupine prepričan. Nesreče se njegovim bližnjim ne dogajajo. Tako nesreča njegove žene, kot ponorel avtobus, kateri je zgazil njegovega kolega, njega pa le za las zgrešil. Ta incident se je namreč zgodil kmalu po opravljenem poslu. “Kdo me hoče ubiti, kdo se mi hoče maščevati…” – vprašanja, ki “Možgančku” ne dajo miru. Obseden kot Hackman iz The Conversation začne iskati krivca, katerega pa najde v njihovi zadnji stranki in katerega začne manično zasledovati in prisluškovati.
Film je nastal pod producentsko taktirko akcijske legende Johnnie To-a. Strelskih balad ne pričakujte. “Akcija” predvsem potihne v drugem delu filma, kjer postane dogajanje vse bolj filozofsko in psihološko. Drugače rečeno – film kjer so prve in zadnje minute filma odlične, vse ostalo pa je ostalo nekje v povprečju.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar