sreda, 25. november 2009

Skjult


Naslov: Skjult - Leto: 2009 - Država: Norveška - Žanr: Grozljivka - Dolžina: 96 min. - Režija: Pål Øie - Igrajo: Arthur Berning, Knut Morten Brekke, Gabriel August Gjønnes - imdb

Si lahko horor film zaželi boljšo ozadje, kot je to samotna, stara hišica na sredi gozda? Kot babičina hišica pri Rdeči kapici, do katere potem zaide volk. Logično, če bi stara živela v 3. nadstropju nebotičnika, volka ne bi bilo nikjer. Tako pa je babica lahek plen. Prav to so se naučili tudi režiserji. Tudi tisti največji – od Kubricka (The Shining – Ok, ni ravno hišica), do von Triera (Antichrist).
Norveţan Pal Oie đe gre dalje. Na mesto volka postavi kar babico. Po uvodnem delu, kjer smo priča tragediji pred leti, se nam sprva zdi naš glaven lik potrt in pretresen. Logično. Umrla mu je mama in tukaj, sam v mrtvaški sobi hoče preživeti še zadnje skupne minute s svojo ljubljeno mamo. Hej, kaj pa je to? Sinček polomi truplu prste, da bi se dokončno prepričal v njeno smrt. In prvo kar misli narediti s tisto hišo v gozdu, ki jo je zdaj herbal od svoje mame, je - politi jo z bencinom in požgati. Jep, človek ni preživel lepega otroštva. Demoni matere ga še vedno preganjajo. Na vsakem koraku.
No, v tem trenutku se je režiser s svojim neuradnim nadaljevanjem njegovega
Villmarka iz leta 2003 odločil iti še globlje v pravljico. Prav tam, na sredi gozda je na delu zamaskirani morilec. Priče so ga prepoznale kot – Rdečo kapico.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar