petek, 27. november 2009

I Sell the Dead


Naslov: I Sell the Dead - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Grozljivka - Dolžina: 85 min. - Režija: Glenn McQuaid - Igrajo: Dominic Monaghan, Larry Fessenden, Angus Scrimm, Ron Perlman, John Speredakos, Brenda Cooney - imdb

Zelo lahkotna horor komedija, ki nas sočasno zabava in pozablja na to, kar smo pravkar gledali. Prav ničesar ni, kar bi gledalcu lahko ostalo v spominu teden dni, obenem pa filmu prav ničesar ne gre zameriti. Svojo skromno poslanstvo izpolni. Žanri, kjer se ne gre v nobeno stran do konca, imajo ta privilegij. “Zakaj film ni bolj smešen?” - ker je grozljivka. “Zakaj pa ni bolj strašen in grozen?” - ker je komedija.
Smo nekaj sto let nazaj na Irskem. Na giljotini pravkar pade glava. Obglavljen je bil dolgoletni partner Arthura, kateri na svojo kazen še čaka. Oba sta bila obsojena umora in skrunitev grobov oz. kraje trupel. “Mrtvece sem res izkopaval. V tem sem celo najboljši, ampak ubil pa nisem nikogar!”, se izpoveduje Arthur duhovniku, kateri z zanimanjem posluša življenjsko zgodbo nenavadne dvojice.
In res, priča smo neprestanemu nočnemu kopanju po grobovih. Že tako slabo plačana služba še postane nevarna, ko naletita na zombije, vampirje ali nenavadno zamrznjeno bitje. Tako lahko sploh začnemo govoriti o “grozi”. Oba se dobesedno kopljeta iz dolgov pokvarjenemu doktorju, kateremu trupla nabavljata.
Jep, vse to je bolj podobno grozljivim zgodbicam v zakajenih pubih, kot kakšnemu resnemu poskusu spomina vrednega filma. Na srečo je režiser Glenn McQuaid imel na razpolago dober igralski kader, ki pa je te zgodbice znal dobro povedati.

OCENA: +2

4 komentarji: