sobota, 14. november 2009

Tetro


Naslov: Tetro - Leto: 2009 - Država: ZDA, Italija, Argentina - Žanr: Drama - Dolžina: 127 min. - Režija: Francis Ford Coppola - Igrajo: Vincent Gallo, Alden Ehrenreich, Maribel Verdú, Klaus Maria Brandauer, Carmen Maura, Rodrigo de la Serna, Leticia Brédice, Mike Amigorena - imdb

Francis Ford Coppola se je čisto sprl z Hollywoodom. Po dolgih letih izostanka, se je nazadnje vrnil z obetavnim Youth Without Youth, ki ga je snemal nekje na vzhodu Evrope. Film je res obetal, vendar mu je nekaj manjkalo – Hollywoodski denar. Vse je zgledalo preveč poceni, preveč TV-ejevsko, premalo dodelano, za temo kot je – formula za večno življenje v nacistični Nemčiji.
Vendar Coppola se tako hitro ne preda. Po The Conversation (1974) je zopet spisal scenarij po svoji ideji. Lahko bi celo govorili o avtobiografiji. Mogoče je prišel do ideje, ko je prelistaval družinske, črno-bele fotografije. Možno…, kako bi si namreč drugače razlagali dejstvo, da mojster tokrat ni uporabil barv. Nazadnje je s črno-belo tehniko snemal v Rumble Fish (1983). Hja, možno niso bile krive fotografije. Možno je bil kriv prav ta film. Kajti prav v Rumble Fish hoče mlajši brat (M. Dillon) dobiti spoštovanje in naklonjenost njegovega starejšega, odtujenega brata (M. Rourke). Kot tukaj, v Tetru. Coppolovem osebnem art filmu. V filmu, kjer veliko denarja ni potreboval. Logično, imel je zgodbo, imel je igralce, imel je poceni Argentino in imel je svojo kamero s katero je dokazal, da še vedno zna. Sicer bi še eno ponovitev Botra ali Apokalipse danes težko pričakoval, je pa začetek. Coppolov nov začetek…
Bennie (Alden Ehrenreich) s svojo ladjo nasede prav v tem kraju Argentine, kamor se je zavlekel njegov starejši brat Tetro (Vincent Gallo). No, ogromna ladja ni Bennieva, tam le kelnari. Ko obišče svojega brata, ki se je medtem v novi deželi nastanil s svojo latino bejbo, nam je jasno – ta familija nima vseh razčiščenih odnosov. Tetro noče o nobenem niti slišati, kaj šele videti. Predvsem oče obeh, svetovno znan dirigent, je tisti najdebelejši trn v peti. Brata sta tiste vrste pisatelja, ki še do danes nista nič napisala. No, Tetro se je pred leti nekaj mantral, vendar obupal. Ni bilo pravega konca… Bennie te skrite, šifrirane zapiske najde iz katerih pa se začne risati ( v barvastih flashbackih) zakrita zgodovina razdrte družine.
Že skoraj po Shakespearesko smo priča kroniki disfunkcionalne družine, katero Coppola na trenutke preveč po nepotrebnem razvleče. S svojo “tragedijo” se začne vse bolj bližati fiasku Youth Without Youth. Tokrat ga rešujejo stilsko dovršene črno-bele podobe.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar