ponedeljek, 30. november 2009

Flugten


Naslov: Flugten - Leto: 2009 - Država: Danska - Žanr: Drama, Triler - Dolžina: 114 min. - Režija: Kathrine Windfeld - Igrajo: Iben Hjejle, Lars Mikkelsen, Faegh Zamani - imdb

To, da Danci nimajo radi preveč muslimanov, vemo že iz njihov karikatur. Še svojega premiera so postavili na mesto generalnega sekretarja Nata, samo da bi lahko bolje pomagali pri izboljševanju sveta. In res. Danci so v vojni proti terorizmu. Vojna jim ne da miru. Doma se z vojno obračuna z umetnostjo. Ko niso stripi, je film.
Že v začetku leta sem pisal o “mali vojakinji”, ki se travmatizirana vrne domov iz Iraka. V mirni okoliš, s katerim pa si ne ve kaj početi. Ženska je rabila vojno.
Še letos bomo lahko priča ameriškemu rimejku filma Susan Bier. V Brødre oz. Brothers bodo danske zvezdnike zamenjali Gyllenhaal, Portmanova in Maguire. Drugo bo ostalo isto. Logično, Danska vojska = Ameriška vojska.
No, prav z Brødre, bi se Flugten lahko najbolj primerjal. Tudi tukaj Talibani ugrabijo Danca. Novinarko, ki je rinila nos tja, kamor ne bi smela. Ker pa nam že sam naslov (Pobeg) pove, da talka ne bo končala kot mož Angeline Jolie, se tudi tukaj vrnemo domov. Na Dansko. Ženska v hipu postane heroj. “Še nobenemu ni uspelo pobegniti od Talibanov”, se čudijo kolegi. Tudi novinarka se počuti junaško. Tako samozavestno, da o tem napiše celo knjigo. Jasno, bestseller. Pri vsem tem pa je pozabila omeniti eno majčkeno stvar. Pobegnila ni samo s svojo pomočjo. Ne, pomagal ji je Taliban junior, ki je imel preveč dobro srce za kruto rezanje prstov talki. “Ne bom te nikoli pozabila…” mu v slovo dahne blondinka. “Hmmm, za to bom že sam poskrbel”, si misli mladi Nazir, pri tem pa že pakira svojo culo za svojo pot do Danske. In This World, kjer kontejner zamenja streha tovornjaka.
In kje najde ubogi muslimanček na koncu svojo novo domovino? Jasno, pri sosedih Švedih, kateri že upajo na pridobitev novega nogometnega reprezentanta.
Bi radi še en dokaz rasizma? Poglejte plakat – glavno vlogo igra Nazir, vendar Danci vseeno raje dajo na plakat 2X isto blondinko, kot pa črne, skodrane lase.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar