nedelja, 1. november 2009

LIFFE - 20. ljubljanski mednarodni filmski festival

Letos imamo jubilejni 20. festival filma - Liffe. Pravi slovenski filmski festival. Ne bom rekel, da je letošnji najboljši, ker to verjetno ni. Manjka mu kar nekaj stvari… Sem rekel “slovenski filmski festival”? OK, Ljubljanski – to pa je vse, kar je “slovenskega”. Kajti domačih filmov ni mogoče videti, kar se mogoče čudno sliši, še posebej če pogledamo na veliko večje brate, kot so beneški, berlinski ali festival v Torontu. Tam se domači režiserji šparajo s premierami, katere potem butnejo prav na teh festivalih, pred očmi celega sveta. Pri nas je to drugače. Pri nas imamo festival slovenskega filma, kjer se predstavi pač tistih pet režiserjev, ki so do datuma uspeli zakrpati svoj film. Le za izbrano publiko…
Letos se predstavlja tudi nova sekcija za najmlajše, imenovana Kinobalon. Preletel sem spisek v tej selekciji, ter se čudil izbiri filmov “do 13 let”. Finsko risanko še prenesem, pri francoski klasiki kratkega filma Rdeči balon, sem nekoliko bolj skeptičen. Še bolj čudno se je v to kategorijo vrinil danski Borec. Skandinavci (poleg Nemcev in Nizozemcev) res delajo dobre najstniške filme, zato bi malo bolj poglobljena izbira bila sila dobrodošla.
Letos se bo spominjalo tudi na berlinski zid kot steber železne zavese ter tudi kot simbol novih političnih sprememb – 1989. Dobra ideja – ampak le z dokumentarci. TV dokumentarci. No, plus romunski A fost sau n-a fost?. Aha, torej igrani tudi. Škoda, da se organizatorji niso spomnili na odličen Der Tunnel, na dobro sprejeti Das Versprechen, na blagajniška hita Herr Lehman ali Sonnenallee ali na malce že pozabljeni Westler. To so sodobni nemški klasiki meje med dobrim in zlim.
Če sem že pri dokumentarcih…zakaj jih ni več? Liffe bi lahko bil meka dokumentarcev v tem delu Evrope. In zakaj se pri izbiri vedno načrtno prezre ameriške neodvisne filme. Dobre, nagrajene filme, ki bi si jih vsak ljubitelj dobrih filmov z veseljem pogledal. Lani je to bil le Ballast, letos ni niti tega. Kaj je z zmagovalcem Sundance festivala Precious, odličnim Moon, Goodby Solo, The Hurt Locker in Sugar, malo manj odličnimi Lymelife ali Sunshine Cleaning, ki pa zato imajo močan igralski kader? In kaj je s tistimi “večjimi” filmi, ki jih slovenska publika nikdar ne bo videla v kinih – Crossing Over, Powder Blue, The Informers, Winged Creatures, Adam Resurrected… Nekateri so odraščali v vernih družinah, zato za njih še vedno velja “kradli ne bomo”. Na žalost, za pravega filmofila legalna alternativa ne obstaja.
Ne kritiziram, tudi ideje imam – lani je zmagal film Katyn. Kar pomeni, da Slovenci radi gledajo vojne filme. Film namreč ni bil nič posebnega. Zakaj torej ne letos namesto oz. poleg “berlinski zid” - “druga svetovna vojna”? Letos bi bil trenutek primeren, kajti v teku je mnogo odličnih in zanimivih filmov na to temo. Nizozemski Oorlogswinter in norveški Max Manus predstavljata svoje države celo pri oskarjih. Zelo dober je nemški Anonyma, pa Kitajski zmagovalec festivala v San Sebastianu City of Life and Death, pa ruski hit My iz budushchego
Ampak kdo sem jaz, da bi dajal ideje ali celo kritiziral ta naš festival. Liffe me letos itak ne bo videl, razen če mi zadolžena PR-ovka pošlje mail: “čestitamo, osvojili ste press kartico”.
Tudi tokrat bo na voljo zopet malo morje izbire. Dobrih, celo odličnih – za mnoge lahko preverite mojo oceno pod “išči”. Bom naštel kar 50 svojih favoritov, razdeljene na bolj preglednih 10 kategorij:

Vedno zanesljivi:
- Fragmente einer Chronologie des Zufalls - Najbolj eksperimentalen film Haneka
- Morfiy - Aleksey Balabanov - Gruz 200, Voyna, Brat…
- Nanayomachi - Naomi Kawase - Mogari no mori, Sharasojyu…
- Wolke Neun - Andreas Dresen - Sommer vorm Balkon, Halbe Treppe, Nachtgestalten…
- White Material - Claire Denis - Trouble Every Day, Beau travail, Chocolat…

Favoriti publike:
- Beogradski Fantom - Srbski dokumentarno-igrani nizkoproračunec,ki oživlja nepozabni mit o Porscheju in njegovemu neznanemu jezdecu.
- Big River Man - Avantura Martina Strela in njegove posadke na njegovi poti čez Amazonko.
- Bronson - Resnična zgodba o najzloglasnejšem zaporniku v Angliji. O človeku, ki je do sedaj v svojih 34-tih letih služenja kazni, preživel kar 30 let v samici.
- Valhalla Rising - Po Bronsonu še en film režiserja Refna. Zgodovinska akcija z Mads Mikkelsenom v glavni vlogi.
- Amintiri din epoca de aur - omnibus petih zgodb iz Ceausescujevega režima v Romuniji. Pet režiserjev, med njimi tudi Cristian Mungiu.


Stari mački:
- Antichrist - Je novi film Larsa von Trierja mojstrovina ali le namerni šok krvavega kurca?
- Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans - Je novi film Wernerja Herzoga rimejk kultnega Ferrarinega filma iz leta 1992 ali pa je obema filmoma skupen le naslov in zdrogirani detektiv?
- Les herbes folles - Legenda Alain Resnais in izgubljena denarnica, ki med seboj poveže več usod.
- Los abrazos rotos - P. Almodovar kot vedno zelo dober.
- Capitalism: A Love Story - Michael Moore ne odneha. Po 20-tih letih (Roger & Me) je zopet na vrsti kapitalist.


Moji skriti favoriti:
- Fish Tank - Prvenec Anrea Arnold Red Road me je prepričal, ta je baje še boljši.
- Politist, adj. - Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost?) tokrat o policistu z vestjo.
- Storm - Hans-Christian Schmid je pred tem posnel odlična Lichter in Requiem, z “nevihto” pa se še je preselil nekoliko bližje k nam. Dogajanje bo postavljeno tudi Bosno, kamor bo poslana delegacije Haaškega sodišča, ki bo poskušalo razkriti resnico o vojnih zločinih.
- Tulpan - V iskanju ljubezni na od boga pozabljenih kazahstanskih stepah.
- La nana - Nagrada za naj ne-ZDA film na Sundance festivalu je šla služkinji in njenih 20 let let posvečeni tuji družini.


Že danes kultni?:
- Home - Družina in prazna avtocesta.
- Louise-Michel - Kdo je bolj nor, Louise ali Michel?
- Nord - Norveški snežak št. 1
- O' Horten - Norveški snežak št. 2
- Benny's Video - Le poglejte si začetni domači video klanja svinje, pa boste vedeli zakaj je že kulten.


Obetajoča neznanka:
- Cea mai fericita fata din lume - Novi romunski biserček o najsrečnejšem dekletu na svetu, ki v nagradni igri osvoji avto.
- Katalin Varga - Koprodukcijski krimi maščevanja in odrešitve.
Rysa - Komunistični ostanki v sodobni Poljski.
- Fighter - Najstniški Kungfu se sicer predvaja v sekciji Kinobalon, vseeno gledljiv tudi tistim nad 13 let.
- Panique au village - Stop-motion risanka bizarnega humorja.


Moderni klasiki:
- Chugyeogja - Eden najboljših Korejskih filmov vseh časov.
- Das weisse Band - Veliki zmagovalec letošnjega Cannesa velja kot Hanekov najboljši do sedaj.
- Der siebente Kontinent - Prav ta film naj bi do sedaj veljal kot Hanekov najboljši.
- Frygtelig lykkelig - Danski "Coen" odličnjak.
- Un prophète - Najboljši evropski film leta.


Razočaranja:
- Adventureland - Gregg Motolla (Superbad) je že v redu režiser, ampak jaz še vedno čakam na Daytripperse
- In the Electric Mist - B. Tavernier ve to veliko boljše, pa čeprav je pred kamero imel T. L. Jonesa kot šerifa na lovu za preteklostjo.
- Coco Chanel & Igor Stravinsky - uf, ne že spet ta Coco.
- The Countess - Po zelo solidnem avtorskem prvencu, se Julie Delpy z drugim filmom spusti v Madžarsko 17. stoletja. Eh…
- The Limits of Control - Krimi Jim Jarmusha je daleč od Ghost Doga. Vsaj tako pravijo drugi…


Nagrajenci:
- Bumazhnyy soldat - Srebrni lev za režijo v Benetkah.
- Crnci - Nagrada za režijo na Puljskem festivalu.
- La teta asustada - velika nagrada (presenetljivo) na letošnjem Berlinalu.
- Soul Kitchen – posebna nagrada žirije – Benetke
- Alle Anderen - Srebrni medved za igro in nagrada žirije na letošnjem Berlinalu.


Zgodbe iz Južne Amerike:
- BirdWatchers - La terra degli uomini rossi - Kritika načrtnega zatiranja in iztrebljanja Guarani indijancev v Braziliji.
- El niño pez - Drugi film Lucie Puenzo (XXY) "Zaljubljeni dekleti golta brzeč vrtinec dogodkov, ki obsegajo krajo, umor in zapor" tako pravijo na Liffe.si
- La niña santa - Sveto dekle je že malce starejša zadeva priznane Lucrecie Martel.
- Sin Nombre - Celotno latino prebivalstvo hoče v obljubljeno ZDA.
- Turistas - Ne, to ni tista grozljivka. Komična karakterna študija iz Čila.

1 komentar: