četrtek, 5. november 2009

9, Up, Mary and Max

9
Še ena – „denarja za svojo idejo sem imel le za kratek film - dobil nominacijo za oskarja – počakal nekaj let – dobil denar za dolgi film“. Govora je seveda o post-apokaliptični risanki 9 (jep, devet je letos popularna številka). Denar je med drugim prišel tudi od Tim Burtona in Timura Bekmambetowa (Nočna straža, Wanted). In prav v tej smeri se je odvijala celotna propagandna kampanja. „Burton in Bekmambetow predstavljata…“ Na žalost, končni vpliv obeh je minimalen. Burtonu bi lahko pripisali nori svet in zanimivo oblikovane like, Bekmambetowu neprestano akcijo. Manjkal je nekdo, ki bi se ukvarjal zgodbo.
„Kaj ni dovolj, če imamo žive pupe, ki se v svetu brez človeštva borijo proti ponorelim mašinam?“, bo začudeno spraševal glaven mož v tej zadevi Shane Ackers. Hmm, ne! Daleč od tega.
Lutke so kot fuzbaleri na hrbtu oštevilčeni od ena do devet. Vsi isti in za vsakega nam je vseeno. 9 je seveda tisti „izbrani“, najbolj pogumen. Tisti, ki si upa upreti zastrahujoči „zveri“. Logično, tudi pri nogometu je devetka zadolžena za zmago nad nasprotnikom. OCENA: 2

Up
Njegova dolgoletna žena je že umrla, grumpy-old-man Carl, pa še vedno ni zaživel svojih sanj. C. Muntz je bil avanturist, medijska zvezda, raziskovalec in velik idol majhnega Carla in njegove bodoče žene - “Tudi midva bova enkrat šla po poteh najinega junaka. Na avanturo v J. Ameriko. Tja, kjer raziskuje velik Muntz.” Sedaj, mnogo let pozneje Carl sam živi v svoji hišici. V soseski, ki bi se lahko nahajala tudi v filmu *batteries not included, le da tokrat ne pridejo na pomoč majhni vesoljčki, ampak ogromno balonov, ki ponese majhno hišico na pot in pa slepi potnik v obliki majhnega, debelega skavta, katerega nihče nima rad.
No, ko je enkrat “obetajoče avanture z balonom” po petih minutah konec, se Carl s svojim novim partnerjem znajde prav na tem mestu o katerem je vedno sanjal. In pozor. Otroški vzornik (ima čez 100 let?) ni več tako vzoren, ampak se še vedno nahaja na podlem lovu za izgubljeno ptico. Nedolžna ptica, pa bi rada jedla le čokolado…
Po gledanju prvih 30 minut tega Pixarja sem razumel pritožbe in grenkobo staršev. S svojimi otroki so se polni pričakovanja na smešni in zabaven film odpravili v kino, po ogledu pa je naslednja dva tedna otrok prespal v postelji svojih staršev, ker se je preveč bal smrti in zavračanja. Saj se spomnite na My Girl in celotne afere s koncem, na katerega so potem morali opozarjati tudi na plakatih – “nekatere stvari lahko šokirajo otroka. Starši, prosimo pripravite ga na najhujše..”
Nam, malo starejšim se godi prav obratno. Ko se še film dogaja na tleh, je dogajanje zabavno in zanimivo, pa čeprav nas resni ton hoče prisiliti na solze. Ko pa se risanka enkrat povzdigne “v višave”, pa postane klon podobnih zadev iz Cartoon Networka, katere lahko gledamo vsaki dan. OCENA: -4

Mary and Max
Nekaj je sigurno. Mary and Max ne bo nikoli dobil slovenske sinhronizacije. Za kaj takega je risanka preveč drugačna. Drugače povedano, Mary and Max je končno tista “risanka za odrasle” na katero vsi tako čakamo. Pa čeprav nas spominja na klasično pravljico, kjer v večini časa ob dogajanju slišimo le glas pripovedovalca. Strokovnjaki med vami se boste verjetno spomnili kratke animacije z naslovom Harvie Krumpet, ki je leta 2004 pokasirala tudi oskarja. Ta mož, ki je vse to spesnil je bil Adam Elliot. No, vrnil se je. S svojim prvim pravim dolgometražnim izdelkom, je Avstralec pljunil v obraz kolegom iz Pixara. Heh, pozabite celo na Chicken Run ali Wallace & Gromit.
V svoji enostavni zgodbi je Elliot izbral dva lika. Oba outsajderja. Majhno punčko, živečo v Avstraliji in starejšega možakarja iz New Yorka. Oba sta osamljena, oba z mnogimi problemi, oba nesigurna in oba z mnogimi vprašanji. Sta najboljša prijatelja od kar je Mary naključno izbrala Maxov naslov, kateremu je poslala pismo, pa čeprav se še nikoli nista videla.
Mary and Max ima le eno slabo točko. Čudovito smešnih in žalostnih dialogov/monologov, situacij in animacij je v tako velikem številu, da si na koncu hočeš zapomniti vse, obenem pa že čisto vse pozabiš. OCENA: -5

2 komentarja:

  1. mary and max
    kako lahko nekdo ta film oceni z -5 ?
    ta ki tukaj piše in daje ocene naj najprej opravi s samokritiko !

    OdgovoriIzbriši
  2. Imaš prav, bom zaokrožil kar na čisto petico.

    OdgovoriIzbriši