nedelja, 24. januar 2010

Up in the Air


Naslov: Up in the Air - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Drama, Romantični - Dolžina: 108 min. - Režija: Jason Reitman - Igrajo: George Clooney, Vera Farmiga, Melanie Lynskey, Jason Bateman, Anna Kendrick - imdb

Jason Reitman je pravi lisjak. Ve, da ima tokrat odprto pot do oskarja, a se zaveda tudi povprečja svojega scenarija. Tragikomedija o večnem samcu, ki na koncu le spozna svojo praznino in samoto v svojem monotonem življenju… Hmm, ja, nič novega. Še toliko hujše - k pameti ga spravi otrok. Seveda, za najvišje cilje je za Reitmana to premalo. Potrebno bo iti tja, kamor še nihče ni šel.
OK, »Up« jih je bilo letos že kar nekaj, vendar nihče toliko kot G. Clooney (s svojo značilno "Coen" igro). 322 dni na leto. In vsega je kriva služba Clooneya, ki je ob enem tudi rešiteljica Reitmana. In pazi to – ko Reitman očitno ukrade idejo (slikanje palčkov…khmm, zaljubljenega para pred znamenitosti Amerike), to tudi prizna. Ampak ne dobesedno. Le nakaže in s tem zadovolji tiste, ki so stvar zaznali ter začeli deliti črne pike. Hja, s (nepopolnim) priznanjem kritika več ne velja. Saj pravim, pravi lisjak.
Služba Clooneya je res edinstvena. Predvsem pa aktualna. Amerika je v gospodarski krizi. V tisti prvi, so obupanci skakali skozi okno, tokrat jih v nasprotno prepriča elegantni Clooney alias Ryan Bingham. Ko je potrebno koga odpustiti in ko je na vrsti šef, kateri bi se moral postaviti pred svojo žrtvijo ter ji povedati novico, se tam pojavi Clooney. Profesionalno, po predpisih izreče delavcu zadnje slovo ter mu pod nos pomoli odrešitveno brošuro, ki brezposelnemu nakaže srečo v novem začetku. Služba ni lahka, vendar jo Clooney s svojo hladnokrvnostjo obvlada v nulo, pri tem pa že misli na svoj dom. Vilo, nekje v Beverly Hillsu? Eh, Clooneyev dom je letalo. V zraku visi njegova motivacija pri njegovi službi. Postati namreč hoče sedmi človek, ki bo preletel 10 milijonov milj. Logično, babo lahko najde samo sebi podobno. Ali kot mu pravi prav tako preveč zaposlena Farmigova: »name misli kot sebe z vagino« Jep, ljubezen na urnik.
No, še ena ženska je prav tako podobna Clooneyu – le mlajša verzija. Prav Anna Kendrick je tista, ki hoče te nadure Clooney revolucionirati. Odpoved preko web-cama. Zelenka je v hipu rešila problematiko neprestanega letenja njenih sodelavcev ter s tem oddaljila Clooneya od magičnih milj. Ker pa stvar vseeno ni tako preprosta, postane Kendrickova vajenec, Clooney pa mentor. Pri tem pa celo noben od njiju ne pomisli na seks. Seveda, to bi bi kliše. Reitman pa je, kot že rečeno, pravi lisjak.

OCENA: -4

1 komentar:

  1. No, če bi bolj resno vzel tvojo zgornjo filmsko oznako "Romantični", bi lahko ti dve uri svojega življenja mirno preživel lepše in koristneje. Denimo ob kaki spletni streljačini. :/

    Vsekakor pa se nadejam in pričakujem, da bo jutrišnji Clooney, ki bo strmel v koze, neprimerno zabavnejši od tega romantičnega ... Zeh, zeh.

    OdgovoriIzbriši