sreda, 13. januar 2010

Fu chou


Naslov: Fu chou (Vengeance) - Leto: 2009 - Država: Hong Kong, Francija - Žanr: Akcija, Krimi, Triler - Dolžina: 61 min. - Režija: Johnnie To - Igrajo: Johnny Hallyday, Sylvie Testud, Anthony Wong Chau-Sang, Ka Tung Lam, Suet Lam, Simon Yam - imdb

V prihodnjem letu bomo lahko videli rimejk Melvillove klasike
Le cercle rouge. Režiser - Johnnie To, legenda Hong Kong filmov. Človek je posnel čez sto filmov in še ne misli odnehati. Heh, z Fu chou je komaj začel. Ta film je njegov začetek iz francoske zlate ere noir filmov.
No, film je še vedno tipičen To. Strelske balade, ki bi jim namesto „špageti western“ lahko rekli „rezanci western“.
Zadnje čase smo veliko pri filmih maščevanja. Fu chou celo pomeni maščevanje. In ker je to prvo sodelovanje režiserja z francoskim produkcijskim timom, se je v igro moral vriniti Francoz. Hja, kaj pa delajo Francozi najbolje? Logično, kuhajo. No, obrabljeni kuhar Costello je vedel v preteklosti „zakuhati“ še kaj več, kot samo riž. In to znanje vrtenja pištole bo sedaj še kako potreboval. Nekdo je namreč pobil hčerkino familijo, ki je živela v daljni Aziji.
Vloga Costella je bila sprva rezervirana za Alain Delona. Škoda, da se starec ni strinjal s scenarijem. Bilo bi ga užitek ponovno pogledati v “novem” Melvillu. No, tako je vlogo dobil priljubljeni pevec Johnny Hallyday. Človek ima obraz, ki govori preživel-sem-veliko-sranja. Heh, sranje ima tudi v Hong Kongu, kjer slučajno sreča tri profije ubijanja.
Hmm, še ena povezava z Melvillom in Delonom. Tudi Costello ni hotel izdati svoje nove „prijatelje“, krivce umora v hotelu, kamor se je nastanil Costello. Tako kot Delon v
Le samourai. Razlika je le v tem – trojica se proti priči ne obrne, ampak postanejo njegov zaveznik.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar