četrtek, 14. januar 2010

Eden à l'Ouest


Naslov: Eden à l'Ouest - Leto: 2009 - Država: Francija, Grčija - Žanr: Drama - Dolžina: 110 min. - Režija: Costa-Gavras - Igrajo: Eric Caravaca, Juliane Köhler, Ulrich Tukur, Riccardo Scamarcio, Jean-Christophe Folly - imdb

Kljub zelo resni temi, imamo ob gledanju novega filma Coste Gavrasa (Z, Missing) vedno občutek, da pravzaprav gledamo pravljico, kjer raj v obljubljeni deželi sploh ne obstaja, ampak je to vse le iluzija. Predvsem glavni junak neznanega porekla Elias nam s svojo otroško naivnostjo in nedolžnostjo, katera najbolj spominja na podobe Chaplina ali Buster Keatona, vedno znova odmakne misli od same problematike teme.
Začne se zelo resno in realistično. Množica v majhnem čolnu v morje odvrže svoje dokumente, fotografije in ostale papirje. Za njih se sedaj začne novo življenje. Ladja, polna beguncev, jih bo odpeljala v njihovo novo državo Francijo. Kot vedno, jih pred obalo ustavi policijski patruljni čoln. Eliasu ne preostane ničesar drugega kot skok v vodo ter plavanje do obale.
No, takrat postane sumljivo. Elias se zbudi v raju obkoljenem z bodečo žico. Na obali luksuznega letovišča, kjer se Elias spreminja iz zaposlenega do turista. Jep, kraja oblek, preoblačenje ter bežanje pred policijo. Od prve ukradene srajce naprej, smo priča le še temu. Eden à l’ouest postane film ceste. Od nudistične plaže do Pariza. Tam se namreč nahaja čarovnik, kateri mu ob prvem srečanju pravi: “če prideš v Pariz, me poišči”.
Sporočila, ki nam ga je Gavras hotel povedati nisem povsem razumel. Vse preveč so njegova srečanja z naključnimi “prijatelji” ali situacijami mejila do mere bizarnega ali surealnega. Pri tem pa si Gavras za ostale like ni vzel časa. Preveč puhlo, predvidljivo ter enodimenzionalno. Na trenutek pozabiš že tisti moment, ko Elias naleti na novega. In to je v minutnem taktu… Še najbolj se je Gavras posvetil začetkom in nemški turistki, ki Eliasu za njegove seksualne usluge plačala pot do Pariza. Denar mu seveda že naslednjega trenutka ukradejo… tako kot v pravljici, kjer si svoj raj lahko pričaraš le s čarovno paličico.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar