sobota, 30. januar 2010

Big River Man


Naslov: Big River Man - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni, Komedija, Avantura - Dolžina: 100 min. - Režija: John Maringouin - Igrajo: Martin Strel, Borut Strel, Matthew Mohlke - imdb

Borut Strel, sin našega svetovnega ambasadorja, ve kaj mediji hočejo. S tem se pohvali tudi sam. Ali drugače povedano – Borut Strel ve, kaj hočejo videti gledalci. Hočejo videti avanturo, zanimivosti, neobičajne stvari, pa čeprav bo to včasih tudi majhna laž. No, Borut Strel, menedžer, PR-ovec, koordinator in deklica za vse pri vseh dotedanjih projektih in rekordih ultra-plavalnega maratonca Martina Strela, ve kako se služi tudi denar. Nova pustolovščina po reki Amazonki je dovolj zanimiva tudi za film. Za dokumentarec, kakšnega bi vedeli posneti le Američani. Hja, če smo v Slovenijo pripeljali kamero, bomo tudi posneli našo lepo Slovenijo. Vendar le tiste dele, kateri so to propagando tudi plačali.
Jep, familija Strel se zna iti. Za dober šou, za kvalitetno samo-promocijo se je včasih potrebno tudi norčevati iz sebe, iz svojih navad ter iz svojih stereotipov, ki v javnosti vladajo o tebi. To mi je bilo zelo všeč…
In ker je Strel mlajši edini v družini, ki obvlada angleščino, je v tem dokumentarcu prevzel tudi vlogo naratorja. Prav z njegovim off glasom izvemo o Martinu vse, kar do tedaj še nismo vedeli ali pa smo le sumili.
Sama struktura dokumentarca je klasična. Od priprav, napornega plavanja ter do končne postavitve kralja na prestol. No, Strela na cilju res nosijo na posebnem prestolu, a namesto krone, ga okronajo s kisikovo masko. Deliverance Strela, katerega je s kitaro sam naznanil v začetku filma.
Zdaj vsaj veste kako se snemajo vsi dokumentarci. Prav vsi. Ko postane monotono in dolgočasno se v scenarij hitro doda nekaj scen ali nekaj dialogov, prizori se snemajo tudi večkrat, pri tem pa ti sploh ni potrebno vedno govoriti po resnici.
Ej, še nekaj me zanima. V trenutkih ko Strel na spremljevalni ladji počiva, meditira, si elektrizira možgane, se baše s piščancem ali se zaliva s pivom… zakaj se ladja še vedno pomika naprej?

OCENA: +3


3 komentarji:

  1. Martin Strel je podoben nateg kot vojna za iskanje orožja za množično uničevanje v Iraku, prašičja gripa in naša aktualna oblast. :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Zadnji stavek bi lahko tekmoval v kategoriji bob leta. Se ne bi mogel bolj strinjati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne vem no, ampak med prebiranjem ameriških recenzij, je bilo kar nekaj kritikov, ki Strelu ta podvig niso odkupili.

    OdgovoriIzbriši