sobota, 16. januar 2010

The Messenger


Naslov: The Messenger - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 105 min. - Režija: Oren Moverman - Igrajo: Ben Foster, Woody Harrelson, Samantha Morton, Jena Malone, Steve Buscemi - imdb

Fak ej, to pa je bila težka zadeva. Ben Foster in Woody Harrelson opravljata najtežje delo, kar jih marinec lahko opravlja. Kot angela smrti, sta v vlogi tistih dveh vojakov, ki smo jih v filmih lahko videli že neštetokrat. A vedno z druge perspektive. Vedno s strani žalujočih.
Scenarist/režiser Oren Movermans se je lotil vojaške tabu teme in nam tako po letošnjem Taking Chance predstavil še eno delo, ki jih marinci opravljajo po padcu vojaka. Kevin Bacon je domov vozil trupla, naša dvojica pa truplo napovesta.
Jep, Foster in Harrelson imata prva privilegij sporočiti smrt moža, sina ali očeta. Logično, to delo ni lahko. Tajming je zelo važen. Vojska hoče prehiteti telefonski klic prijatelja ali pa poročila po televiziji. Reakcije prizadetih so različne. Od globoke žalosti, izbruhov jeze pa do bruhanja. Kot vojaka se oba morata držati strogih pravil, ne glede na reakcijo novice.
Začetna sporočila so pretresljiva tudi za gledalca, zato je bilo logično za pričakovati, da se v tem tonu ne bo nadaljevalo. Tudi to je bilo za pričakovati – Foster se zagleda v eno izmed vdov, katera je tragično novico sprejela sila razumevajoče.
Ob odlični odigrani vlogi, zelo solidnem režiranju in preizkušenem scenariju, ti zgodba zlahka gre pod kožo, pri tem pa sploh ne rabiš biti Američan.
Parkiran avto ob cesti hiše, iz njega pa stopita dva resna uniformirana obraza? Samo na filmu. Če parkiraš avto ob hiši, bo nekdo pogledal skozi okno ter takoj pogruntal resno zadevo. To pa so nepotrebne minute trpljenja… Jep, tako študira današnja vojska.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar