četrtek, 28. januar 2010

Map of the Sounds of Tokyo


Naslov: Map of the Sounds of Tokyo - Leto: 2009 - Država: Španija - Žanr: Drama - Dolžina: 109 min. - Režija: Isabel Coixet - Igrajo: Rinko Kikuchi, Sergi López, Min Tanaka, Manabu Oshio, Takeo Nakahara - imdb

OK, po eni strani razumem mnoge kritike, ki jih je ta film dobival po predvajanju na Canneskem festivalu in jih še dobiva. Profi morilka se zaljubi v svojo tarčo… pa, neumestna pojava in razlogi tonskega mojstra.. pa, naga Rinko Kikuchi ni Penelope Cruz… Prav Cruzova je namreč bila zadnja “stranka” režiserke Isabel Coixet, ki je svojo špansko kolegico, kar nekajkrat slekla v filmu Elegy. Tako kot tukaj japonsko zvezdico Kikuchijevo (oskar nominacija – Babel).
Čeprav se Map of the Sounds of Tokyo pripovedno zelo razlikuje od Elegy, se znani melanholični ton Coixetove takoj prepozna. Spomnimo se samo na My Life Without Me ali The Secret Life of Words. Osamljenosti pusti režiserka veliko prostora.
Na to nas opozori že glas čez sliko, ko nam predstavi mlado Ryu, zaposleno nekje ribji tržnici. Tiha, zadržana, skrivnostna… Za nekoga, ki se z vsebino filma ni seznanil, ga bo preobrazba “sramežljive” Ryu nekoliko presenetila. Ženska živi dvojno življenje. Kot Nikita, le da ona mori za sebe (denar) in ne za vlado. Njena nova tarča je španski prodajalec vina, katerega uspešen poslovnež krivi za samomor njegove hčerke. Profi kot je, Ryu sprva svojo tarčo preštudira. Heh, napaka. Sergi Lopez ni ravno Antonio Banderas, vendar še vedno dovolj zanimiv in privlačen, da Ryu začne dvomiti. Naj z njim zaplešem svoj zadnji tango v Tokiu?

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar