sobota, 23. januar 2010

Amintiri din epoca de aur


Naslov: Amintiri din epoca de aur (Tales from the Golden Age) - Leto: 2009 - Država: Romunija, Francija - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 155 min. - Režija: Hanno Höfer, Razvan Marculescu,Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru - Igrajo: Teodor Corban, Alex Potocean, Tania Popa, Liliana Mocanu, Emanuel Parvu - imdb

Komaj po glomaznem uspehu filma Good Bye Lenin, so Nemci svoje Ossise spoznali za svoje. Vzhod je postal kult, zato se je cela Nemčija (tudi zahodnjaki) začela spominjate na lepe čase komunizma. V trenutku se je pozabilo na strogi režim, pravila, blagovno pomanjkanje ali (ne)svobodo govora. No, Slovenci smo “norost” tega režima lahko spoznali že veliko prej. Klopčič je svoj Moj ata, socialističen kulak pognal kar med partijo ter se mu posmehoval v obraz (čeprav je tu “najebal” socializem). Klopčiča in Partljiča bi Ceausescu zrihtal takoj, ko bi zagledal zvezdo iz gnoja.
Ne, Romuni si tega niso mogli privoščiti. Zgodbe iz zlate dobe bi lahko veljale tudi kot promocijski video Romunije za vstop v EU. “Jep, komunizem smo odpisali. Glejte, kako se norčujemo iz teh časov. Kapitalizem, daj nam priložnost, mi smo pripravljeni”. Hja, če kalkuliramo le filme, so Romuni res leta pred nami. Tako daleč, da jih ne bomo nikoli ujeli. Ali drugače – prej bodo nas oni prehiteli v gospodarstvu, kot mi njih v filmih.
Od komunizma so ostale le še urbane legende. Šest, če sem natančen. Groteskna omnibus satira, ob kateri se je največkrat zasliši ime Christian Mungiu, bi se lahko postavila tudi v naše kraje tistega časa. Primer – z enodnevnim zbiranjem steklenic (ena izmed epizod), smo si lahko kupili nogometne drese. Hja, če bi zbirali eno leto, bi bilo dovolj že za Zastavo 101.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar