četrtek, 21. januar 2010

Endgame


Naslov: Endgame - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Drama - Dolžina: 105 min. - Režija: Pete Travis - Igrajo: William Hurt, Chiwetel Ejiofor, Jonny Lee Miller - imdb

Endgame se konča tam, kjer se začne Invictus. Konec apartheida in izpustitev Mandele iz dolgoletnega zapora. “To je črn dan za Južno Afriko” pravo belec, otrokom v novem filmu C. Eastwooda. Jep, tega so se zavedali tudi tedanji predsednik de Klerk in njegova vlada, ki je ta režim hotela zavlačevati v nedogled. Ne glede na ostre kritike ostalega sveta.
Konec apartheida se je začel v Angliji leta 1985, ko sta se obe strani (črni proti belim) začeli pogajati. Odločati o nadaljnji usodi J. Afrike. Pogovori, psihološke igrice, grožnje, blefiranja… napeto? Niti malo. No, tukaj vstopi v igro režiser P. Travis. Možakar je sicer mnogim znam po “Rashomon” trilerju Vantage Point, ampak to ni vse. Ko je Greengrass snemal Bloody Sunday, je on posnel podoben Omagh. Resnična zgodba o bombnem napadu nekje na Irskem. Je kdo rekel bomba? Travis ima namreč problem. Njegov Endgame je dolgočasen. Tega se človek dobro zave. No, tukaj pade ideja: “Kaj pa, če bi še snemal kot Greengrass? Saj veste, tresoča kamera, nenadni close-upi… Hja, če to ne bo dovolj, bomo v trejler in na plakat naflikali še bombne napade in eksplozije. Ja, to bo. Ljudje bodo potem pričakovali novi Omagh” je prepričan Travis. Nekdo izmed njegovih kolegov iz ozadja ima dvome: “Hej šef, kaj bomo pa potem, ko bodo nad filmom vsi razočarani?” “Eh, potem pa grem nazaj v Ameriko posnet novi film z D. Quiadom v glavni vlogi”

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar