sreda, 20. januar 2010

An Education


Naslov: An Education - Leto: 2009
- Država: VB - Žanr: Drama, Romantični - Dolžina: 95 min. - Režija: Lone Scherfig - Igrajo: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Dominic Cooper, Rosamund Pike, Alfred Molina, Cara Seymour, Emma Thompson - imdb

Pri An Education nikoli nisem pomislil na romantiko. Med mlado Mulliganovo in starim Saarsgardsom enostavno ni kemije. Obraz Saarsgards nas vse preveč spominja na kakšnega psihopata, kjer samo čakamo kdaj bo svojo naivno žrtvev zaklal ali posilil. Zato nam je končni “preobrat” le malo šokanten in pretresljiv.
No, film, ki je po odličnem Fever Pitchu (angleška nogomet verzija), High Fidelity in About A Boy, še ena posneta knjiga pisatelja Nick Hornbya, niti ne misli biti romantičen. Poučen? Hmm, nekaj malega…
Lekcijo je dobila 16-letna Jenny, ki razen šole, kjer s svojimi ocenami kraljuje v svojem razredu in njenih konzervativnih staršev, ne pozna kaj dosti. Tako mlada, pa ima svojo pot življenja že zapisano. Z dobrimi ocenami na Oxford, potem pa nazaj na šolo, kot učiteljica. Vsaj tako upa njen oče… Eh, ženske. Obljubiš jim Pariz, pa že pozabijo na svoje sanje in trdo delo. Seveda, vsako najstnico impresionira dober avto, prefinjen humor, šarmerstvo, denar, ljubezen do glasbe… Ko Jenny spozna starejšega Davida je zadela jackpot. Vsaj tako upa mladenka… Heh, romanca gre celo tako daleč, da mora Jenny izbirati med kariero ali ljubeznijo. Nedolžnost je v Parizu že izgubila, naj še zdaj samostojnost?
Od Sundanca, preko Berlina pa vse do oskarjev. Takšna je pot režiserke Lone Scherfigs (
Wilbur Wants to Kill Himself, Italiensk for begyndere), z njeno coming-of-age zgodbo postavljeno v London leta 1961. In prav zaradi tega so hvalnice filmu iz meseca v mesec večje. Saarsgards je mlademu dekletu moral ponuditi marsikaj zanimivega in poučnega, v današnjem času bi dovolj bil že samo denar.

OCENA: +3


1 komentar:

  1. Se strinjam z zapisanim. Bi pa izpostavil Carey Mulligan, ki je res izvrstna.

    Mogoče je malo preveč grobo zapisano, da med glavnima likoma ni kemije, sem pa tudi jaz pričakoval kak "psihopatski" izpad njenega ljubimca.

    Erik

    OdgovoriIzbriši