nedelja, 17. januar 2010

Sundance 2010

Festival Sundance odpira novo filmsko sezono. Od 21. do 31. januarja se bo predvajalo čez sto filmov, kateri bodo tekmovali v različnih kategorijah. Nam najbolj zanimivi sta sigurno “domači” kategoriji drama in dokumentarec. In če so mogoče režijska imena med dramami nekoliko manj znana, se tokrat v dokumentarni kategoriji primerjajo sama velika imena dokumentarnih filmov. Tudi ob tekmovalnih filmih se bo premierno prikazovalo kar nekaj zanimivosti… No, tukaj je Sundance 2010.
ZDA Drama
Blue ValentineRyan Gossling prebavlja in oživlja svoj zakon.
Douchebag – romantična komedija, kjer tip na lovskem pohodu sreča svojo šolsko ljubezen.
The Dry Land – uf, se že voha po dobrih kritikah američanov. Ex-marinec doma doživlja post-vojni sindrom.
happythankyoumoreplease – verjetna neka multi-karakterna zadeva, kjer 6 prijateljev uživa svoje življenje ter odlaša z odraščanjem.
Hesher – Če bo kdo preveril kratki film I Loye You Sarah Jane, ki nekje leži na tem blogu, bo vedel takoj – od tega režiserja pa bi rad videl celovečerec. No, če si samo ogledate spodaj podano fotografijo, kjer ob ognju uživa tetovirani Joseph Gordon-Levitt, smo lahko sigurni, da ne bomo razočarani.Holy Rollers - Jesse Eisenberg postane prekupčevalec ekstazija.
Howl – zelo pričakovana zadeva, kjer bo James Franco upodobil pesnika Allena Ginsberga.The Imperialists are still Alive! - 9/11 post-sindrom Amerike, katero občuti tudi mladi umetnik.
Lovers of Hate – heh, borba dveh bratov (seveda zelo različnih) za isto dekle.
Night Catches Us – Hmm, Black Power gibanje. Črnci so na to zelo ponosni, a kaj dosti filmov na to nismo videli. Ta je postavljen v začetke, v leto 1978.
Obselidia – Road film, ki na koncu poti prinaša ljubezen.
Skateland – tokrat smo v letu 80'. Mladeniču/skejteru se po dramatičnem dogodku spremeni življenje oz. pogled do tega.
Sympathy for Delicious – režijski prvenec Marka Ruffala, kjer bo z Orlando Bloomom razmišljal o paraliziranem DJ-u in njegovi veri
3 Backyards – tistega lepega dne v povprečnem in tihem dnevu predmestja, bo za trojico nekoliko drugačen.
Welcome to the Rileys - James Gandolfini in Kristen Stewart sta kot neznanca skupaj na poti. Winter’s Bone - Jennifer Lawrence bi rada naučila pameti svojega očeta ter tako obdržala svojo družino skupaj.

ZDA Dokumentarec

Bhutto – zgodba o nedavno umorjenega Pakistanskega premiera Benazir Bhutta.
CASINO JACK & The United States of Money - Alex Gibney (Gonzo, Enron) razkriva resnico o politiku Jacku Abramoffu.
Family Affair – družinski doku.
Freedom Riders – borci za pravice črncev v letu 1961.
Gas Land – road dokumentarec o nevarnih snoveh, ki so razmetane po celotni Ameriki.
Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child – Po filmu, je Jean-Michel Basquiat dobil tokrat še dokumentarec. Zakaj? Ker je kot slikar z čudno frizuro umrl že pri 27-tih letih.
Joan Rivers: A Piece of Work –Ikona Joan Rivers. Režija Ricki Stern (
The Devil Came on Horseback)
Lucky - Jeffrey Blitz (Spellbound) nam prikaže preobrazbo navadnih ljudi, ko zadenejo na jackpotu.My Perestroika – verjetno še ena pro-kapitalistična zadeva, kjer petorica ex-sovjetov spoznava post-komunistične ostanke.
The Oath – Road to Guantanamo, pa vse naprej do ameriškega vrhovnega sodišča.
Restrepo – vojaški dokumentarec iz Afganistana.
A Small Act – mlada Kenijka dobi priložnost izobraževati se v ZDA. Leta pozneje bo to radodarnost poplačala z ustanovitvijo sklada.
Smash His Camera – znameniti paparazzo Ron Galella, ki je bil med drugimi tudi tarča Jacqueline Kennedy Onassis (tožba) in Marlon Branda (direkt v čeljust). Tudi režiser Leon Gast ima že oskarja-
When We Were Kings.12th & Delaware – po Jesus Camp se režiserki tokrat lotita večne problematike – splava. Pro-Choice?
I’m Pat ____Tillman – resnična tragična zgodba Pata Tillmana, bivšega ragbi profija in odlikovanega vojaka, ki je leta 2004 v Afganistanu bil “friendly fire” tarča . Režija - Amir Bar-Lev (My Kid Could Paint That)
Waiting for Superman – režiser Davis Guggenheim (
It Might Get Loud, An Inconvenient Truth) preučuje problematiko javnih šol.

Še nekaj težko pričakovanih izven tekmovanja

Get Low - Robert Duvall in Bill Murray v letu 1930 sta na pogrebu brez mrliča. Zelo hvaljen film v režiji Aaron Schneidera (oskar za kratki film - Two Soldiers)The Killer Inside Me – kriminalni triler Michael Winterbottoma o serijskem morilcu z Kate Hudson v glavni vlogi.
Abel – režijski prvenec priznanega mehiškega igralca Diego Lune.
The Company Men - Ben Affleck, Kevin Costner, Maria Bello, Tommy Lee Jones, Chris Cooper… jep, casting je v tem filmu o krizi podjetja/človeka izreden…
The Extra Man - Shari Springer Berman in Robert Pulcini sta na Sundance festivalu že sodelovala ter prikazala odličnega American Splendor. Tokrat namesto risarja stripov v igro pošiljata mladega, nadarjenega pisatelja, katerega pod okrilje vzame žigolo.
Jack Goes Boating – tudi Philip Seymour Hoffman se poskuša v vodah režiserja. Zmenek na slepo.Nowhere Boy – doma v Angliji je film o mladem Johnu Lennonu dobil mešane kritike. Še vedno pa je bil dovolj dober za kar nekaj nagrad in nominacij.
Please Give – žena, mož in pa vnukinja starejše sosede – O. Platt. A. Peet, C. Keener. Režija Nicole Holofcener (Walking & Talking, Friends with Money)
The Runaways – vsak film, kjer nastopa zvezda Twilighta Kristen Stewart je potrebno omeniti… ta se niti ne sliši tako slabo. Ženski rock bend v 70-tih
Shock Doctrine – še en film M. Winterbottoma.
Twelve – tudi mojster Joel Schumacher se vrača… njegovi filmi so vedno toplo/hladno. Nazadnje je bilo zelo mrzlo.
Cyrus no, meni so namesto vampirskih zvezd, dovolj že imena - John C. Reilly, Marisa Tomei in Catherine Keener.
Splice – Sarah Polley in Adrien Brody se pojavita v zelo pričakovanem horor filmu “Kocka“ režiserja V. NatalijaBuried – španec Rodrigo Cortes bo
Ryan Reynoldsa kar zakopal nekaj metrov pod zemljo.
Tucker & Dale vs. Evil – ameriška inačica britanskega Shaun of the Dead.
Boy – zaradi odličnega Eagle vs. Shark se tega novega filma Taike Waititi iz Nove Zelandije zelo veselim.
Mother & Child - Naomi Watts in Annette Bening v film meni zelo priljubljenega režiserja Rodriga Garcie.
The Kids Are All Right -
Lisa Cholodenko (Laurel Canyon, High Art)
It's a Wonderful Afterlife – indijska verzija Serial Mom (Gurinder Chadha - Bend It Like Beckham)
….

Če še dodamo kar nekja ameriških premier evropskih filmov kot so: Enter The Void, Un Prophète, Io Sono L’amore, Lourdes…, lahko rečemo, da bo tudi letos pestro in zanimivo.

1 komentar:

  1. Določene zgodbo zgledajo izredno obetavno, močno sem se sicer nasmejal ob misli na to, da bo Jesse Eisenberg postal diler. Najbolj me zanimajo kritike na The Company Men, saj me je teaser, ki je izšel pred kratkim, močno navdušil. Tudi Sympathy for Delicious zgleda obetavno. Sicer pa škoda, da nam to ni dostopno, zelo si želim, da bi mi nekoč uspelo videti ta festival. To mora biti pravi raj za cinefile. Kaj bi dal, da bi bil tam...

    OdgovoriIzbriši