ponedeljek, 18. januar 2010

Domovoy


Naslov: Domovoy (The Ghost) - Leto: 2008 - Država: Rusija - Žanr: Triler, Krimi - Dolžina: 145 min. - Režija: Karen Oganesyan - Igrajo: Konstantin Khabenskiy, Vladimir Mashkov, Chulpan Khamatova - imdb

"Domovoj (tudi Domovik, Djeduška, Starik, Khoromozitel) je hišni duh. Prikazoval se je v podobi starca, ki je ponavadi imel brado in bil poraščen po celem telesu z mehkimi dlakami. Včasih je imel tudi rogove ali rep, ponekod se je prikazoval celo v podobi domače živali (mačke, psa, krave) ali kopice sena..." (
www.domovoj.com)

Pisatelji potrebujejo inspiracijo. Pri tem grejo nekateri v ekstreme. Nič jih ne ustavi pred novo idejo za knjigo. “Kako lahko sploh pišeš o umorih, če pa še nobenega nisi ubil?”
Anton je svojo fikcijo našel v profesionalnem morilcu, katerega je označil kot duha. Domovoy je naslov njegovi aktualni knjigi, za katero pa že planira nadaljevanje. Le iskrica mora preskočiti… Hja, ampak Domovoy nikakor ni duh. Še kako realen je, ko se nekega večera najprej pojavi pred pisateljem in prosi za avtogram, naslednjega trenutka pa že hladnokrvno spakira trojico v BMW-u. Vse to pred očmi našega pisatelja, ki v hitmanu vidi novega mentorja.
Tako kot takrat James Woods in pisatelj Brian Dennehy v spregledanem Best Selleru. Seveda, Duh je ljubitelj njegove knjige in to hoče tudi ostati. Hoče, da bo nadaljevanje še boljše, bolj realistično, zato Antona nauči vse, kar mora vedeti o planiranju in eksekuciji zadane naloge. Najbolje pa lahko treniraš in razumeš te stvari le na vzorčni tarči, katero si ima Anton čast izbrati.
Tisti, ki smo v trilerjih našli pravo resnico o stanju sveta, smo že v prvih minutah srečanja zavohali končni twist. V tem primeru je režiserju manjkalo nekoliko izkušenj. No, predvidljivo ali ne, ruski triler sicer zadovolji neučakano “triler” srce, katero pa bi si tokrat le zaželelo spoliran Hollywood rimejk.

OCENA: 3

7 komentarjev:

  1. Ta film mi pa res moraš prinesti! :D

    BTW, kupil sem si nov dvd/dvix player, tako da si lahko filme končno v miru in kvalitetno ogledujem. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. A ima USB vhod? Se da updejtat firmware? Kakšna je kvaliteta? Funkcije (post-obdelava slike, algoritmi za ostrino, barve ipd.)?

    OdgovoriIzbriši
  3. jaz imam tega malega Phillipsa (+xorota na drugi televiziji) s sprednjim USB vhodom. Firmware je obvezen, ker so original podnapisi premajhni. Če iščeš plejer, ti tega zelo priporočam (boljši od "klasike" Yamada)

    OdgovoriIzbriši