sobota, 4. april 2009

Un conte de Noël


Naslov: Un conte de Noël - Leto: 2008 - Država: Francija - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 150 min. - Režija: Arnaud Desplechin - Igrajo: Anne Consigny, Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Hippolyte Girardot, Jean-Paul Roussilon, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud - imdb

Si je lahko velika družina, ki se po dolgih letih spet zbere skupaj na božič, dobra? So lahko najboljši prijateljev, brez preteklih zamer? Za dober film že ne. Disfunkcionalna družina je povod vsakega filmskega družinskega srečanja. Tudi v tej božični zgodbi, po Entre les murs najbolj opevanemu francoskemu filmu lanskega leta, imamo atija, pa mamico, pa odpadniškega sina, frustrirano hčerko itd. Grem raje po vrsti.
Matriarhat Junon Vuillard (Catherine Denueve) zboli za rakom. Njeno edino upanje ostane njen oddaljeni sin, vdovec, sedaj alkoholik Henri (Mathieu Amalric). S tem namenom je bil tudi spočet. Takrat, pred davnimi leti, ko se je zakoncema Vuillard rodil prvi sin Joseph, je le ta zbolel za isto bolezen, kot sedaj njegova mati. Najstarejša hčerka, danes uspešna a vendar nesrečna pisateljica dram in mati odmaknjenega sina, ni bila možna donatorka kostnega mozga, zato sta zakonca na hitro spočela še enega možnega donatorja – Henrija. Njegovo poslanstvo ni uspelo. Joseph umre. Kasneje se je Vuillardoma rodil še en sin. Ivan ima sedaj dva sinova s svojo ženo, s katero pa vodi čuden zakon. Predvsem takrat, ko je v bližini Ivanov bratranec.
Na božične praznike, se mogoče še zadnjič vsi skupaj zberejo na svojih domačih tleh. Za razliko od Le Premier jour du reste de ta vie je
Un conte de Noël ostal nekje v sredini. Ne spomnim se nobenega smešnega prizora, čeprav je žigosan kot »komedija«. Nekdo pomisli - dobro no, potem je vsaj žalosten, če toliko tematizira smrt. Ne, niti malo. Nobeden od karakterjev se ti ne približa. Na koncu ti je celo vseeno če Denueveova preživi ali ne.
Un conte de Noël se sicer odmakne od klasičnih ameriških božičnih srečanj. Mogoče nekoliko preveč. Dve uri in pol govorjenja lahko komu postane dolgočasno.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar