četrtek, 23. april 2009

Podarok Stalinu


Naslov: Podarok Stalinu - Leto: 2008 - Država: Kazahstan, Rusija, Poljska - Žanr: Drama - Dolžina: 97 min. - Režija: Rustem Abdrashitov - Igrajo: Nurzhuman Ikhtymbayev, Bakhtiar Khoja, Yekaterina Rednikova - imdb

Leta 1949 so tudi Rusi začeli s svojim nuklearnim programom. Nekje na ozemlju sedanjega Kazahstana (Semipalatinsk) je tudi Stalin videl svojo prvo gobico. To je dobil za rojstni dan...
Pred tem je Stalinov režim v Kazahstanske stepe preselil tiste, ki v novi Sovjetski zvezi niso bili več zaželeni. Da so bili komunisti še večji mojstri v etničnem čiščenju kot nacisti, pa tako že vemo.
Tudi za malega Juda Sashko se je pot skoraj končala nekje bogu za hrbtom, tam kamor je bil deportiran skupaj z njegovim dedkom. Nekje med potjo, se v majhni vasici ustavijo vagoni, da bi “iztovorili” umrle med potjo. Za pokop sta zadolžena dva vaška nepomembnejša, ki med tovorom mrtvih odkrijeta tudi Sashka, ki je svojo smrt le pretvarjal. Čeprav je nevarnost odkritja velika, ga vseeno vzameta v svojo revno, skoraj zapuščeno vasico. Predvsem mlada Rusinja Vera in bivši vojni veteran Kasym začneta skrbeti za novo, mlado življenje, ki v turobni in mrtev svet v katerem se nahajata, prinese navdih na boljšo prihodnost.
Rustem Abdrashitov je izpovedno prikazal le malo novega, zato je neskončna pokrajina Kazahstana tista, ki navduši. Pa čeprav je ta film odraščanja ob boku nadomestnega očeta daleč od podobnih Cinema Paradiso ali Kolya, bi se lahko našel kdo, ki bi Podarok Stalinu namenil tudi Zlatega Berlinskega leva, če bi se za kaj takega tudi potegoval. Ne verjamete? Le poglejte Tuyino poroko.


OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar