četrtek, 30. april 2009

Cannes 2009 - 2.del

Tudi tisto drugo tekmovanje v sekciji Un Certain Regard ima kar nekaj za pokazati. OK, mogoče ni ravno vseh 20 imen zvenečih, so pa med njimi sigurno imena, katera ne smemo spregledati. Vsaj 10…
Še enkrat od najmanj do najbolj pričakovanih filmov.
1. Wit licht - Priznam, da še ostalih filmov razen Lek, nizozemskega režiserja Jean van de Velda nisem gledal. Zato težko ocenim resnično vrednost tega priljubljenega režiserja, pa čeprav mi je Lek bil še kar všeč. “The Silent Army” je na Nizozemskem doživel ogromen uspeh. Kar 300.000 obiskovalcev. Še posebej odstopa ta podatek, saj se film ne dogaja nekje doma, med mlini na veter ali Amsterdamskimi kanali, ampak v Afriki, kjer spremljamo vojsko otrok in pogumnega nizozemskega kuharja. 2.
Nang Mai - Pen-Ek Ratanaruanga (Ruang rak noi nid mahasan) poznam že bolje, zato približno vem, kaj lahko pričakujem od njegovega novega filma. Nadnaravna drama o ženski, kateri je nimfa ukradla moža…
3. À Deriva – kar dve veliki filmski imeni je brazilski režiser Heitor Dhalia uspel pridobiti za svoj novi film. Camilla Belle (10,000 BC) in Vincent Cassela. Če si je ti prislužil z njegovim prejšnjim filmom O Cheiro do Ralo, bi težko rekel. Sicer je film bil zelo uspešen, ampak tudi zelo, zelo čuden. 4. Demain des l’aube – imamo dva brata. Mlajši je obsedeni z zgodovino in zgodovinskimi bitkami. Tako zelo, da je izgubil občutek za realnost. Na prošnjo matere, prihaja na pomoč starejši brat. Režija -
Denis Dercourt (La tourneuse de pages)
5. TzarIvan Grozni! Pavel Lungin (Zlata palma za režijo leta 1990) nam je že ob mnogih dobrih filmih nazadnje prinesel tudi mojstrovino Ostrov.
6. Kûki ningyô - Tudi Japonec Hirokazu Koreeda je v svoji karieri ustvaril že marsikaj dobrega. Še najbolj znana sta filma Dare mo shiranai in Wandâfuru raifu. Tokratna zgodba spominja najbolj na film Lars and the Real Girls. Torej ljubezen med moškim in napihnjeno pupo. 7. Nobody Knows About the Persian Cats - Zadnje čase je v Iranskem filmu nastala kriza. Nič kaj veliko ni več slišati iz tistih krajev. Najbolj odmeven zadnji film je verjetno bil prav Bahman Ghobadijev Želve znajo leteti.
8. Precious – ko je film na letošnjem Sundance festivalu dobil glavno nagrado, se je imenoval še Push… V vsakem primeru je “Based on the Novel by Sapphire”. Noseča najstnica s prekomerno težo, hoče začeti novo življenje. 9. Intermediar - Tudi okoli Romunskega filma je bilo lansko leto kar tiho. Logično, če pa se bodo tista glavna imena predstavljala komaj na letošnjem Cannesu. Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost?) je eden izmed njih. Zgodba - Policist se ne ozira na zakone, ampak na svojo vest.
10. Mother – Prvo ime Korejskega filma Chan-wook Park se poteguje za glavno nagrado, drugo - Joon-ho Bong, pa bo poslal mamo na lov za morilcem. Ne veste kdo je Joon-ho Bong? Kaj pa če rečem režiserja filmov Nepozabni umori ali Gostitelj? Zanimivi filmi so še tudi avstralski Samson & Delilah (Aborigini), Izraelski “Brokeback Mountain” Eyes Wide Open in romunski omnibus različnih režiserjev (med njimi tudi Cristian Mungiu) o diktaturi Chaucesca - Tales from the Golden Age.

Še vedno ne verjamete, da bo letošnji Cannes najboljši?
Še moji zadnji dokazi:
- Up – nova Pixar risanka
Agora – zgodovinska drama postavljena v čase Rimljanov. Režija - Alejandro Amenábar (Abre los ojos, The Others, Mar adentro)-
The Imaginarium of Doctor Parnassus – zares zadnji film Heath Ledgerja. Še bolj pomembno – režija Terry Gilliam (Brazil, The Fisher King, Twelve Monkeys…)
- L'armée du crime – filmov o drugi svetovni vojni ni nikoli preveč…
-
Drag Me to Hell – končno se je Sam Raimi naveličal Spidermana in se vrnil k žanru, ki ga najbolje obvlada – horor. - Ne te retourne pas - Monica Bellucci in Sophie Marceau v glavnih vlogah režiserke Marine de Van (Dans ma peau).
- Min Ye - Souleymane Cissé (Yeelen)
- L'épine dans le coeur – dokumentarec
Michel Gondrya.

1 komentar:

  1. hvala ti za vse infote!

    redno spremljam tvojo nadvse zanimivo in dobrodošlo stran :)

    lepo pozdravljen!

    Ana

    OdgovoriIzbriši