četrtek, 9. april 2009

Dev.D


Naslov: Dev.D - Leto: 2009 - Država: Indija - Žanr: Drama, Romantični - Dolžina: 145 min. - Režija: Anurag Kashyap - Igrajo: Dibyendu Bhattacharya, Abhay Deol, Mahie Gill, Kalki Koechlin - imdb

Predstavljajte si da ste v indijski restavraciji. Imena jedi vam tako nič ne povedo, izberete pa si lahko le eno. Ponavadi izbereš dobro, ponavadi slabo, ponavadi pa takšno, da v indijsko restavracijo sploh več ne greš. Tudi jaz sem imel izbiro. Vendar ne med Puri Bhajijem ali jajčnim curryjem, ampak med dvema indijskima filmoma. Med grozljivko (ker imam pač rad hororje) 13B ali super uspešno romanco Dev.D. Za slednjega sem se odločil iz dveh razlogov. Prvič, ker film trenutno stoji čisto na vrhu imdb-jeve lestvice najboljših filmov iz leta 2009. Z oceno 8,6! Saj ne, da bi na te ocene kaj dal, ampak tako močno pretiravanje? To moramo preveriti… No, in potem opazim, da je film režiral Anurag Kashyap, ki je leta 2004 konstruiral bombne napade in preiskovanje le teh iz leta 1993 v Bombaju. Black Friday še je vedno moj najboljši Bollywood film, zato za mene ni bilo več dvomov. Romantiko sem!
Dev.D sloni na klasični noveli Sarat Chandre z naslovom Devdas. Knjiga ima status “moreš prebrati preden umreš” v Indiji. Kot vojna in mir v Rusiji, ali pa naš Deseti brat. Za bralno značko. Vloga Devdasa je bila podeljena že mnogim igralcem. Med drugim tudi legendarnemu Shahrukh Khanu.
Dev prihaja iz bogate družine. Po študiju v Londonu, se vrne domov, da bi poročil svojo ljubezen iz otroštva Paro. A kaj hitro nasede na govorice lokalnih bahačev o nezvestobi Pare, zato se par spre. Sanjski par gre narazen. Paro se poroči s starejšim vdovcem, Dev pa zaide v svet alkohola, drog in prostitucije. Tam spozna najstniško “deklico za vse” Chando. Je eno ženska njegove prihodnosti?
Indijci so ogorčeni. Seksualna revolucija v Bollywoodu. Kaj takega še ne. Baje se je kar nekaj družin užaljenih vstalo in odšlo iz kinodvorane. Groza. Ena pokaže nagi hrbet, ena bi rada seksala še pred poroko, druga pa nekaj po francosko vzdihuje v telefon… perveznejše kot v porničih. Fuj paceki. Vsaj pelo se je vsakih pet minut. Samo tako, brez vsakega pomena. To pač radi delamo v naših filmih.
Če je to modernejša ekranizacija knjige, potem nočem niti vedeti kakšen je original. In če je to šokanten film, kakšne so potem indijske grozljivke? Resnična zgodba o serijskem brcalcu v rit.

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar