sreda, 29. april 2009

Gururi no koto


Naslov: Gururi no koto - Leto: 2008 - Država: Japonska - Žanr: Drama - Dolžina: 140 min. - Režija: Ryosuke Hashiguchi - Igrajo: Lily Franky, Tae Kimura, Mitsuko Baisho, Rie Minemura, Susumu Terajima, Akira Emoro - imdb

Kar sedem let je režiser Ryosuke Hashiguchi rabil za svoj novi film. Japonec se je predvsem “proslavil” s svojimi homoseksualnimi filmi. Tudi Gururi no koto govori o težavah v neki zvezi, ampak tokrat v tisti klasični – med moškim in žensko. Natančneje med sproščenim in veseljaškim čevljarjem Kanaom in njegovo hladno in preračunljivo ženo Shoko. Ljubezen med njima ni ravno največja, pa vseeno si par želi otroka. Vendar otrok hitro umre, kar porine že tako psihično nestabilno Shoko vedno bolj v depresijo. Kanao si medtem želi nekaj dodatnega zaslužka, zato se prijavi kot risalec skic med sojenjem. Poleg težav doma, so sedaj umori, kraje in druga kazniva dejanja njegov vsakdanji spremljevalec.
Zgodba, ki se razteza skozi mnogo let zahteva od gledalca maksimum. Še posebej, ker se v življenju tega para zelo malo dogaja, kar je tudi bistvo tega filma. Še čas, ko umre otrok se preskoči, tako da gledalec ni nikoli priča vzponu ali padcu para v krizi. Tako so zelo dobrodošli skoki iz monotone rutine v sodno halo, kjer spremljamo zelo nenavadne primere – mladenič obtožen, da je pojedel svojo dekle, napad sekte na podzemno železnico…Ryosuke Hashiguchija, ki se je s tem filmom predstavljal tudi na letošnjem Berlinalu, ne bom pogrešal, tudi če bo za novi film zopet rabil deset let.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar