četrtek, 2. april 2009

Zift


Naslov:
Zift - Leto: 2008 - Država: Bolgarija - Žanr: Krimi, Drama - Dolžina: 92 min. - Režija: Javor Gardev - Igrajo: Zahary Baharov, Tanya Ilieva, Vladimir Penev -
imdb

Zift bi lahko bil tudi slovenski film. Toliko denarja kot Bolgari pa ja imamo. To pa je po mnenju naših filmskih ustvarjalcev edino kar manjka dobremu slovenskemu filmu. Edino kar ga loči do mednarodnega priznanja izven naših meja. Vem, to je že druga (žalostna) zgodba, zato takoj pridem do poante…
Na največji filmski spletni strani imdb.com, je kar nekaj komentarjev od obiskovalcev iz Bolgarije. Zanimivo, več kot polovica je ta film ocenilo kot najslabši bolgarski film vseh časov. Ocena 1. Kot mi Slovenci, ko popljuvamo vse filme, kateri nastanejo pri nas. Dobro, tako dobrega filma kot Zift še nismo posneli (ali pač?), pa vendar je sedaj jasno, da ljudje imajo raje nekaj tujega kot svojega. Verjamem, da je razočaranje lahko veliko, ko se okoli kakšnega filma govori toliko, kot se je verjetno okoli Zift – za mene najboljši bolgarski film vseh časov (skupaj gledal dva(!)). Verjetno se ljudje sramujejo ali ne privoščijo nečesa, kar lahko naredi tvoj sosed ali znanec. Mogoče pa s slabimi ocenami hočejo obdržati film le za sebe. Vi si posnemite svojega, Zift je naš. Upam, da naši obiskovalci imdb-ja takrat ne bodo tako neumni s komentiranjem takih bedarij, ko bomo mi posneli (denar, kje si?) tako odličen film. Ker mene so prepričali – pred branjem teh komentarjev, bi pred štirico dal +.
Po dolgoletni odsluženi kazni se “Molj” vrača domov, če ga še sploh ima… Še preden se lahko po Gibsonovo zdere svoboda, se že nezavesten znajde privezan v neki zatohli kleti. Časi so se spremenili. Partija že začenja delati svojo zgodovino, pojejo se partizanske pesmi, namesto boga pa sedaj velja Stalin.
Molj je sedel zaradi umora, katerega ni storil. Je pa ukradel dragocen diamant, za katerega ve le njegov bivši partner, sedaj komunistični veljak. Prav on je tisti, ki našega tetoviranega obritoglavca drži priklenjenega na mučilne naprave. Hja, diamant še je vedno boljše, kot pa rdeča zvezda na čelu. Molju uspe pobegniti, vendar s strupom v krvi. Kot tisti iz D.O.A “rad bi prijavil umor..”, sedaj tava po mestu in išče svojo veliko ljubezen. Vsakdo, ki pa pozna pravila klasične noir zgodbe pa ve, da je ženska lahko le Femme Fatale.
Namesto Aleksander Rodića, McDonalda ali Rutenka, bi Slovenci raje kdaj “kupili” kakšnega Gardeva, pa čeprav se vidi, da je to njegov prvi film. Človek si je v letih nabral toliko idej, da jih sedaj hotel uporabiti kar vse naenkrat.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar