četrtek, 16. april 2009

Oorlogswinter


Naslov: Oorlogswinter - Leto: 2008 - Država: Nizozemska, Belgija - Žanr: Drama, Vojna - Dolžina: 103 min. - Režija: Martin Koolhoven - Igrajo: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower - imdb

Oorlogswinter je lansko leto bil eden najuspešnejših filmov na Nizozemskem. To je bilo za pričakovati, saj je posnet po znani mladinski knjigi Jana Terlouwa.
Zgodba se dogaja med zimo leta 1945 v malem nizozemskem mestecu. Nemci še vedno držijo niti mesta in usode ljudi v svojih rokah. Michiel je 14-letni fant, sin župana in zagriženi nasprotnik okupatorjev, pa čeprav je še to le tema med njim in njegovim očetom, kateri se bolj drži nemške strani. Za Michiela pomeni to izdaja. Nekega večera v bližine njegove hiše strmoglavi letalo RAF-a. Pilot preživi, za sabo pa pusti mrtvega nemškega vojaka. Ranjen se zateče v skrivališče, za njega pa začne skrbeti Michiel, kateri se kaj hitro znajde v realnosti vojne. Skrivnosti in odločitve so prevelike za tako majhnega fanta, zaupati pa ne gre nobenemu.
Zelo dobro fotografirana mešanica med vojnim filmom in filmom odraščanja, seveda ni imela na razpolago razkošja Zwartboek. OK, film gre v čisto druge smeri, pa čeprav Nizozemci ne morejo pozabiti svojih junaških partizanov, ki so se hrabro postavili proti močnejšemu in številčnejšemu sovražniku. Oorlogswinter je dosti bolj podoben filmu Voor een verloren soldaat iz leta 1992. Tudi tukaj je v ospredju prijateljstvo med odraščajočim in radovednim domačim fantom in vojakom alianse ( takrat - Kanadčan). No, tako daleč kot Roeland Kerbosch s svojo kvazi-pedofilsko-homo-romanco, režiser Martin Koolhoven ne gre. Tukaj je angleški vojak straight, saj se spravi celo na fantovo sestro.
Kdor ima rad filme o 2. svetovni vojni, bo v Oorlogswinter videl več, kot le mladinski film.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar