sobota, 4. april 2009

Päätalo


Naslov: Päätalo - Leto: 2008 - Država: finska - Žanr: Biografija, Drama - Dolžina: 107 min. - Režija: Hannu Kahakorpi - Igrajo: Kari Hietalahti, Susanna Anteroinen, Kai Lehtinen - imdb

Kdo bi rekel. Tudi Finci imajo svojega velikega pisatelja. Kalle Päätalo je svoje knjige prodal kar 3,6 milijonov izvodov. O njegovem življenju se je že snemalo pred dvajsetimi leti, kjer se je zgodba predvsem osredotočala na mladega Päätalo, vojaka med »zimsko vojno«. Tokrat smo sredi samega vrelišča.
Nezadovoljni s svojim življenjem, prebivališčem in službo, si Päätalo želi več. Hoče postati pisatelj. Knjigo »kako postati pisatelj« si že nabavi, katero raje študira pred spanjem, namesto da bi se spravil gor na svojo še bolj nezadovoljno ženo, katera tako ali tako ne verjame v njegove ljubezenske zgodbe. Ko izgubi službo, se Päätalo in njegova žena odselita v industrijsko mesto. Kmalu zaradi Päätalove nezvestobe pride do ločitve, vmes še pisatelj eni drugi naredi otroka, s tretjo pa planira svojo novo družino. In tako naprej – in tako dalje. Ljubi me, ne ljubi me… kot v njegovih knjigah.
Vse dokler se pri koncu znajdemo pri že tako znanem biografijskem koncu. Nekoč mali in neznani pisatelj ima sedaj prvi veliki govor pred njegovo publiko.
Izpostavil bi zelo dobro in finsko hladno igro Kaia Lehtinena v vlogi Päätalo, vendar tudi on ne more rešiti tega, kar je manjkalo že v začetku - produkcijska vrednost.

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar