nedelja, 19. april 2009

Five Minutes of Heaven


Naslov: Five Minutes of Heaven - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Drama, Krimi - Dolžina: 84 min. - Režija: Oliver Hirschbiegel - Igrajo: Liam Neeson, Anamaria Marinca, James Nesbitt, Niamh Cusack, Conor MacNeill, Barry McEvoy - imdb

Bili so časi, ko so bili neredi. Molotovke, kamni in streljanje vsaki dan. V celotni državi. Očetje in bratje so umirali, zato je vsak mlad Irec imel potrebo pomagati. Nekaj storiti, pa čeprav bo to zločin. Med njimi je tudi mladi Alistair Little (Mark David). Pri 15-tih se je pridružil skupini UVF, dve leti pozneje, ko se tudi mi vključimo v “prenos”, je pripravljen ubijati. Leto je 1975 in to je še le ena izmed mnogih tragičnih zgodb, ki so se takrat dogajale v Severni Irski.
Kot mnogi mladci, se tudi Alistair želi dokazati. Hoče stoječi aplavz, ko vstopi v svoj domači pub. Kaj drugega mu več ni važno. Ko končno dobi priložnost, se s prijatelji odpelje do hiše, kjer naj bi stanoval sovražnik – katolik. Pokonča ga s tremi streli. Vse gre po načrtu, pa vendar nihče ni računal na pričo umora. Žrtvin mlajši brat je vse to opazoval iz neposredne bližine.
Mnogo let pozneje, ko Alistair ni več najstnik ampak Liam Neeson. In mladi prestrašeni fantič, ki je takrat brisal ostanke svojega brata s stene , je sedaj James Nesbitt. Oba še vedno ne moreta pozabiti preteklosti. Sedaj je Nesbitt tisti, ki je jezen. Tisti, ki sovraži. Tudi on bi rad svojih 5 minut slave. Nesson, kateri je svoje obsedel, sovraži le sebe. Sovraži svojo lahkomiselnost iz svoje mladosti. Na vabilo TV oddaje, imata sedaj možnost, leta pozneje, se zopet srečati iz oči v oči. Kot takrat, tistega usodnega večera. Veliki TV dvoboj. Kot Frost in Nixon , le da tukaj ne vemo kdo je sploh Frost in kdo Nixon.
Kako je Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) prišel do tega projekta, mi ni jasno. Verjetno je tudi on prišel do ideje vpeljati moteče monologe dveh strtih mož, katere je že uporabil z Ben Beckerjem v eksperimentalnem filmu Ein ganz gewöhnlicher Jude. Škoda, da Hirschbiegel ni raje premislil o nerealnem končnem “akcijskem” obračunu pri O.K. Belfastu.
Five Minutes of Heaven je na letošnjem Sundance festivalu prejel nagrado za režijo. Kaj več govora o tem filmu več ne bo, razen če se še Liam Neeson ubije.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar