torek, 7. april 2009

44/2002 - FORREST GUMP (1994)

Naslov: Forrest Gump
Leto: 1995
Država: ZDA
Žanr: Komedija, Drama, Romanca
Dolžina: 147 min.
Režija: Robert Zemeckis
Igrajo: Tom Hanks, Sally Field, Gary Sinise, Robin Wright Penn, Bob Penny
www.imdb.com/title/tt0109830

Film, nominiran za 13 oskarjev, od katerih jih je 6 tudi dobil, govori o Forrestu Gumpu (Tom Hanks), možaku z nekoliko nižjo inteligenco, ki pa življenje vedno jemlje kot škatlo čokolade, v kateri nikoli ne veš, kaj boš dobil.
V svojem razburkanem življenju je (predvsem po številnih naključjih) spoznal praktično vse ameriške predsednike, od Johna F. Kennedyja, Lyndona Johnsona pa do Richarda Nixona. Kot mladostnik je bil navdih Elvisu Presleyu, s ping-pongom je otoplil odnose med komunistično Kitajsko in ZDA, bil priča ameriški rasni segregaciji, se boril v Vietnamu in rešil življenje številnim vojakom. Zaradi obljube padlemu prijatelju se je nato preusmeril v lovljenje rakcev, dal nove življenjske energije invalidnemu vojaškemu veteranu (Gary Sinise), po dolgem in počez pretekel Ameriko ... toda ena želja je vedno ostala neuresničena: ljubezen do mladostne prijateljice Jenny (Robin Wright Penn).
A Forrest še vedno ni izgubil upanja in tako na klopci potrpežljivo čaka na naslednji avtobus, ki ga bo morda vendarle popeljal do končne življenjske sreče.
Posebna izdaja tega prisrčnega filma vsebuje bonus disk, poln informacij iz zakulisja snemanja. Tu boste našli dokumentarni film o snemanju, čarovniji maske, produkciji Gumpovega sveta, se potopili v posebne efekte in galerijo fotografij ter odkrili še mnogo več.

vir: itivi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar