četrtek, 18. marec 2010

Fish Tank


Naslov: Fish Tank - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Drama - Dolžina: 93 min. - Režija: Andrea Arnold - Igrajo: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths, Harry Treadaway - imdb

Celo nekoliko klišejsko nam Andrea Arnold v začetku predstavi svoje like. Jezno najstnico brez prave prihodnosti, ki s svojimi domačimi komunicira le še z drtjem, oporekanjem ali preklinjanjem. Kliše, ki pa to vseeno ni. Je le trenutno stanje proletarskega, socialnega razreda živečega v razvpitem Essex predelu Londona.
Jep, stari dobri britanski Kitchen sink realizem, kjer zasilni izhod ne leži v “športnem ragbi življenju” ali v “teku na dolge proge”, temveč v plesu.
Ples je za mlado Mio edina stvar v kateri se še počuti pomembna. Ples je tisto, kar daje upanje. Kajti prijateljev 15-letnica nima, šolo je že odpisala, prav tako normalen odnos s svojo samsko materjo. Neodgovorno materjo, ki tako spominja na tisto iz Arnoldovega kratkega filma Wasp, za katerega je takrat prejela tudi oskarja.
No, prav mati pripelje nekega dne domov svojega novega fanta. Nekateri bi mu rekli pedofil, ko se zapeljivo spogleduje s prepovedanim sadežem… nekateri pa končno pravi nadomestni oče, kateri po dolgem času zopet poveže raztrgano družino v eno.
Prav s to seksualno napetostjo med maminim ljubimcem in njeno hčerko, nas Arnoldova drži v negotovosti. Kakšni so nameni moškega, ne vemo. Arnoldova striktno spremlja le lik Mie, katero se kamera za hrbtom drži na vsakem koraku.
Še en presežek režiserke, ki je po filmu Red Road, zopet prejela posebno nagrado žirije na festivalu v Cannesu.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar