sreda, 17. marec 2010

Lebanon


Naslov: Lebanon - Leto: 2009 - Država: Izrael, Nemčija, Francija - Žanr: Vojna, Drama - Dolžina: 93 min. - Režija: Samuel Maoz - Igrajo: Reymond Amsalem, Ashraf Barhom, Oshri Cohen - imdb

Režiser Samuel Maoz je svoje vojne travme iz prve vojne z Libanonom leta 1982 prenesel kar na film. Jep, tako kot tvorec odličnega animiranca Vals Im Bashir. V teh spominih ustvarjalcev pa je izraelski vojak vedno opisan le kot žrtev in ne kot napadalec. Jep, tako kot v oskarjevem nominirancu Beaufort. Waltz with Bashir in Beaufort sta svoje nagrade že pobrala, zato novica ni bila presenetljiva, ko smo izvedeli za dobitnika zlatega leva v Benetkah.
Sicer pa, vsi trije izraelski vojni filmi so svoje nagrade pobirali zasluženo.
Če je Das Boot postal sinonim podmorniške filme, se bo od zdaj naprej vsak tankovski film moral meriti z Lebanonom. OK, konkurenca je v tej tematiki res majhna. Od dobrih mi na spomin pride le The Beast of War iz leta 1988. No, če je v Pošasti vojne tank bil le neko orodje za uničevanje in bežanje, je tukaj stvar popolnoma drugačna.
Kaj drugega kot notranjost tanka sploh ne vidimo. Kot ujetniki v premajhni celici spremljamo štiri neizkušene vojake, ki se ob prvem strelu začnejo trositi od straha. Klavstrofobičnim gledalcem ogled odsvetujem…
Tank se mogoče sliši kot idealno neprebojno skrivališče pred sovražnikom, a realnost je vse prej kot takšna. Še posebej, če ti zmanjka napajanje. Še posebej, če se znajdeš na tujem teritoriju in ne veš kam. Kajti vso dogajanje izven tanka, lahko vidimo le skozi majhen vizir. Tako kot vojaki sami.
Kako lepo se sliši “St. Tropez” odrešilna točka. Plaža, koktajli, ples… Eh, fantje pozabite na Azurno obalo. Lahko boste presrečni, če se znajdete že na polju polnih sončnic.
Kajti človek je pravo jeklo, tank pa le kup železa.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar