sobota, 13. marec 2010

London River


Naslov: London River - Leto: 2009 - Država: VB, Francija - Žanr: Drama - Dolžina: 87 min. - Režija: Rachid Bouchareb - Igrajo: Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté, Sami Bouajila, Roschdy Zem - imdb

London 2005, skoraj istočasno v mestu odjeknejo štiri eksplozije. Terorizem je prišel do Evrope. Med njimi se bomba sproži tudi na polnem avtobusu. Svojci so ob požganih truplih imeli veliko težje delo z identificiranjem, kot so ga to imeli svojci tistega nesrečnega Brazilca z nahrbtnikom, kateremu se je tako mudilo na vlak, nekaj dni pozneje po napadih. Takrat, ko je celotna Anglija bila v stanju obsedenosti in pripravljenosti na vojno.
Prav nekaj dni pozneje v mesto prispeta dva starša. Po napadih je stanje okoli njunih otrok postalo tiho. Ne javljata se več na zaskrbljene telefonske klice.
Ta dva starša se med sabo ne poznata. Pravzaprav sta si različna, kot bolj ne bi mogla biti. Pa vendar ju veže ista usoda otrok, ko po naključju izvesta o tesni povezanosti in skupnem stanovanju hčerke in sina. Mater, nekje iz podeželja Anglije, prvič vidimo v cerkvi, zato logično ne more verjeti, da se je njena ljubljena hčer začela zanimati za arabščino in da je po vsej verjetnosti konvertirala v Islam. Oče, kateri svojega sina sploh ne pozna, je francoski gastarbajter iz Afrike. Po sledeh sina je na željo njegove mame.
Zanimivo, markanten lik Sotigui Kouyata, ki ja za to vlogo prejel tudi zlatega medveda, je v legendarnem zahvalnem govoru v Berlinu, povedal več besed kot pa v samem filmu.
Hja, on se je z izhodom iskanja že sprijaznil, medtem ko ženska še vedno upa. Upa, da se jo nesmisel terorističnega napada ni dotaknil. Jep, nesmisel, ki je za režiserja pomenil tudi neuspeh.
Kajti Rachid Bouchare, avtor vojnega Indigènes, nam tukaj jasno sporoči – terorist, ki je moril v imenu Alaha, je na koncu pokončal le “svoje”.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar