četrtek, 12. marec 2009

Oskar za kratki film

Mnogi mladi režiserji kažejo svoj talent že pri kratkih filmih, s katerimi tudi večinoma režiserjev začne. Za nekatere je to lahko odskočna deska za svoj prvi celovečerni film (režiser najboljšega kratkega filma 2004 Two Soldiers Aaron Schneider bo letos posnel svoj prvenec z Robertom Duvallom, Billom Murrayjem in Sissy Spacek v glavnih vlogah), nekateri po svoji kratki zgodbi posnamejo dolgometražni film (Cashback), nekateri pa svojo celotno kariero posvetijo le 10-30 minut dolgim filmom.
Še vedno pa je to kategorija pri oskarjih, ki ima najmanj prestiža in mogoče tudi (če gledamo na veliko količino prezrte in nepogledane konkurence, s strani članov akademije) najbolj nerealno vrednoto same nagrade.
Tukaj so dobitniki oskarja za najboljši kratki film zadnjih 5 let:

Wasp - Dobitnik oskarja leta 2005
Kot da bi gledal tipično bBritansko socialno dramo, kot jih snemajo mojstri Ken Loach, Mike Leigh ali Andrea Arnold, ki smo jo spoznali z njenim odličnim prvencem Red Road. Čakaj malo … hja, saj ta kratki film je posnela prav Andrea Arnold.
Zoe, samohranilska mati štirih otrok je potrebna. Tako zelo, da se pali že na prvega tipa, ki ji vsaj malo pokaže naklonjenost. In tako zelo, da je za hiter sex pripravljena postaviti v nevarnost svoje lastne otroke. R: Andrea Arnold

Six Shooter - Dobitnik oskarja leta 2006
Osebno meni najboljši od teh petih. Film bi se lahko štel kot predhodnik lanskega presenetljivo uspešnega In Bruges. Lahko bi mu bilo celo naslov “Kako je Brandon Gleeson postal profesionalni morilec”. Vseeno pa Gleeson ni prvo ime tega kratkega filma, ampak mladi, še (ne)znani
Rúaidhrí Conroy, s črnim humorjem kot ga še ni bilo. Samo zaradi Six Shooterja že komaj čakam novi film režiserja Martina McDonagha.
West Bank Story – Dobitnik oskarja leta 2007
Predstavljajte si Sandlerjevega Zohana kot mjuzikl. Večna zgodba in prepir med Izraelci in Palestinci je tokrat predstavljena na nekoliko drugačen način. V središču sta namreč dva sosedna Fast Food bifeja. Eden v lasti židov, drugi pa je od muslimanov. Saj bi se pelo in veselilo, če se le ne bi zaljubila izraelski vojak in Palestinka. Komedija, ki bi rada bila politična satira, pa na koncu izpade kot ne preveč posrečena parodija. R: Ari Sandel
Mozart des pickpocket - Dobitnik oskarja leta 2008
Če ne razumeš francosko, nikjer pa ne najdeš ustreznega podnapisa, potem končna ocena filma
zagotovo ni najbolj realna. No, kakorkoli … če si pred ogledom prebereš kratek povzetek filma spoznaš, da boš spremljal trojico spretnih, a ne preveč pametnih žeparjev. Saj gre, vendar si na koncu vseeno prikrajšan za tipične francoske komične dialoge. R: Philippe Pollet-Villard
Spielzeugland - Dobitnik oskarja leta 2009
Zadnji dobitnik nagrade je kar 1x krajši od prejšnjih dobitnikov. Film je dolg le slabih 15 minut, kar je mogoče najbolj razumna minutaža za kratki film. Če letos ni bilo nagrad za holokavst filme pri ¨normalnih” filmih, je pač akademija kipec podelila temu nemškemu filmu. Film ima to nesrečo, da smo letos že vsi videli podoben film – The Boy in the Striped Pyjamas. Nemški fantek bi rad šel na isto potovanje z vlakom kot njegov judovski prijatelj. Vlak namreč pelje v deželo igrač, kot mu to pove njegove mama, vendar za njega tam ni prostora. Ko se nekega dne vrne mama domov, fantka ni doma. Začne se panično iskanje po mestu in vagonih, kjer ravnokar deportirajo žide. Če se nam zdi, da smo vse to že nekje videli, nas konec vseeno preseneti. R: Jochen Alexander FreydankLe

Me prav zanima v katero kategorijo spadajo ti režiserji, ki so posneli te kratke filme:
- imam idejo, pa nimam denarja za celovečerec.
- imam idejo, pa nočem pokvariti in razvlačevati dobre zgodbe z nepotrebno in vsiljeno romantiko.
- študiral sem na AGRFTju, pa moram zdaj narediti še diplomsko nalogo, ker mi bo potem ata zrihtal službo na RTVSLO.

3 komentarji:

  1. dobro,da si me opozoril na te zadeve s short filmi
    no recimo zadnja leta se zelo posvečam kratkim animirankam,ki so odlične ter bolj svobodne ..short filmom pa se kaj dosti nisem posvečal,se torej splača? kajti nisem ravno dobro razumel uvoda se pravi gre za več kot odlične filme vendar jih je škoda saj je to na Oskarjih s strani ljudi in članov akademije najbolj prezrta kategorija ali gre za dobre filme,z odlično zgodbo,ki pa vseeno potrebujejo daljšo minutažo so prekratki?
    čeprav če pogledamo tudi z druge strani, je ravno ta prezrtost čar te kategorije saj s časom postajajo dobri in kultni z imenom,ki ga nosijo če me spomin ne vara sta tudi pri tej kategoriji na Oskarjih začela Steven Spielberg in Kenneth Branagh

    OdgovoriIzbriši
  2. Verjetno je prav vsaki režiser začel s kratkimi filmi (zelo priljubljeni so Lynchovi in pa od Spike Jonza). Da kratki film sploh pride do članov akademije, je v prvi vrsti "krivo" dobro lobiranje. Na vimeo.com se vsaki dan pojavi ogromno kvalitetnih filmčkov, za boljšo predstavo pa v youtube vpiši "short film" in filtriraj le na današnji dan - zadetkov bo čez 100 videov. Okej, večina jih ni zadovoljive kvalitete (vsaj tehnično), a nikoli se ne ve, kaj vse se skriva med vso to poplavo filmčkov. Že v Sloveniji se jih letno naredi ogromno. Na lanski FNF je prišlo cca. 70 prijav, na letošnji FSF pa čez 150 filmov (niso pa bili vsi kratki). Nikoli pa ne moremo mešati kratkega in dolgega filma, ker gre za povsem drugačno formo in nikoli ni zanesljivo, da bo iz kratke zgodbe lahko nastal dobri celovečerec.

    OdgovoriIzbriši
  3. of course teh filmov je malo morje :) ne moremo pa reči,da tistim,ki uspe dobiti nominacije so slabi ali pa le zadovoljivi 6 shooter je odličen pa režiser tudi zdaj razturava z prebrisanimi psihopati še prej pa z izvirnim in bruges tako,da vsa čast :)
    so pa short filmi tako kot praviš ena vlka nepregledana kategorija imaš tudi recimo zlo velik contestov for short films na primer eden zlo fajnih je mel yotube in sicer youtube film festival kjer, če si zmagal si šou na beneteke pa še dobil denarno nagrado in pomoč Ridelya Scotta v režiji pa je sedel še Michael Fassbender. Pa tudi Lars Von Trier je imel nekaj podobnega.
    Sicer pa pri vas blogerjih filmofilih pogrešam take poste, predvsem pa tvoje poste in recenzije pogrešam pri vas malce starejših ta entuziazem do filmov,nagrad,do nekaj filmskega še mene matra ta zdolgočasenost predvsem,ker me je čisto zdolgočasil ta šolski sistem ali tako kot je rekla Meryl Streep v Adaptation: Hočem bit spet otrok,ko ti je vse novo.. nevem no je potem svet res tako dolgočasen?

    OdgovoriIzbriši