nedelja, 7. marec 2010

The Greatest


Naslov:
The Greatest - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 99 min. - Režija: Shana Feste - Igrajo: Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Carey Mulligan, Johnny Simmons -
imdb

Po tragični smrti otroka so vloge ostalih družinskih članov v filmu jasno razdeljene. Nekdo se mora obnašati, kot če se ne bi nič zgodilo. Ki prekine vsak pogovor, katere začne teči proti spominom umrlega. Hoče živeti naprej ter v sebi skriva pravo bolečino ob izgubi. V The Greatest je to oče Pierce Brosnan. Logično, vloga žalujočega obsedenca, ki hoče na vsak način spoznati še tisti najbolj skrivnosten del svojega otroka, sedaj pripada mami. Heh, v The Lovely Bones se je Susan Sarandon kot babica hitro sprijaznila z usodo. Tukaj ne more pozabiti. 15 zadnjih minut njenega sina ji je bolj pomembno kot njen drugi sin, ki se mora prav tako zadovoljiti s svojim klišejem – tudi po smrti njegovega brata, še on vedno igra drugo violino v družini.
In kaj je naredilo ta predvidljiv filmček v enega najbolj hvaljenih iz lanskega Sundance festivala? Odgovor bom poiskal v podobnem filmu Moonlight Mile. Zakaj tam, če pa film itak ni deloval, se verjetno sprašujete? V Moonlight Mile so naredili napako v spolih, ko sta po smrti hčerke Hoffman in Surandonova (že spet!?) v svoj dom dobila nadomestek v obliki neznanca oz. v tistem primeru Jake Gyllenhaala, kateri je tik pred nesrečo njuno hčerko na hitro oženil ter si tako kupil vstopnico v tujo družino. Seveda, moški nima ničesar za ponuditi, zato je tudi film bil dolgočasen.
V The Greatest se na podoben način v družino prislini Carey Mulligan kot Juno. Jasno, če je ženska noseča, si mora ustvariti novo gnezdo. In familija pokojnega sina/očeta bo ravno pravšnja. No, ta ideja je na koncu vseeno delovala še slabše kot pri Moonlight Mile.

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar