nedelja, 14. marec 2010

Katalin Varga


Naslov: Katalin Varga - Leto: 2009 - Država: VB, Romunija - Žanr: Drama, Krimi- Dolžina: 82 min. - Režija: Peter Strickland - Igrajo: Hilda Péter, Tibor Pálffy, Melinda Kántor, Norbert Tankó - imdb

Sprva smo ob pogledu na mlado kmetico z ruto na glavi, kako se z vpreženim konjem poda na pot, pomislili na stari slovenski TV film, ki je posnet po kakšnem Cankarjevem romanu. Ko smo že skoraj sigurni, zazvoni mobitel. Hej, to je pa postavljeno v današnji čas.
To mlado dekle je Katalin Varga. Preprosto kmečko dekle je pravkar odvrgla svojo težko breme, ki jo je v sebi nosila dolgih 11 let. Resnica, katera pa nikakor ne paše njenemu možu.
Kaj se je zgodilo? Po odgovor jo Katalin piči kar z vozom. “Bolno babico greva obiskat” razloži svojemu sinu, katerega natrpa zraven na voz. Pot, ki celo nekoliko preveč stereotipno prikaže zabačeno, kmečko ciganijo na meji med Madžarsko in Romunijo, ju vodi v kraje, kamor se Katalin po eni strani nikoli ni hotela vrniti, po drugi strani, pa je na ta trenutek čakala dolga leta.
Pretiraval bi, če bi Katalin Vargo primerjal z njenimi zlorabljenimi kolegicami iz Amerike, ki so prav tako zakon vzele v svoje roke in se maščevale svojim mučiteljem. Katalin je drugačna. Svoje bodoče žrtve raje sprva preštudira, ter se prepriča, če si kazen še vedno zaslužijo.
Film, ki se je lansko leto predvajal tudi na našem Liffu, je režiral kar Anglež. Logično, če je hotel posneti svoj “Bela Tarr” film, ga je moral snemati tam, od koder ta režiser prihaja.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar