torek, 2. marec 2010

Kan door huid heen


Naslov:
Kan door huid heen (Can Go Through Skin) - Leto: 2009 - Država: Nizozemska - Žanr: Drama - Dolžina: 94 min. - Režija: Esther Rots - Igrajo: Rifka Lodeizen, Wim Opbrouck, Chris Borowski -
imdb

Koža je tista zadnja oziroma prva prepreka, ki loči človeka od zunanjega sveta. Meja med tistim v sebi in ostalo okolico. Nekateri imajo to kožo debelo, nekateri spet tanko. Prav to nam je v naslovu metaforično hotela povedati nizozemska režiserka Esther Rots.
Kan door huid heen ali po naše “Lahko gredo skozi kožo” je težko prebavljiva študija tarče nasilja in njenih posledic. Lahko bi celo rekli, da ne bi hoteli biti v koži Marieke, ko jo nekega večera nepričakovano napade neznanec ter jo skoraj ubije. Logično, napad je bil le sprožilec labilne psihoze dekleta. Šok lahko pelje samo v propad ali kot v tem primeru v staro, razpadajočo kočo nekje na podeželju.
Marieke hoče pozabiti, se odstraniti iz prejšnjega življenja, pri tem pa jo vsak premik, vsak majhen zvok ali svetloba naredijo še bolj živčno in neprištevno. Izolacija jo do konca izrine od realnosti, do katere jo loči le še internetni forum, kjer razpravlja z drugimi žrtvami nasilja. Zidovi hiše so postali njena nova koža, katere se je Rotsova zopet metaforično s pomočjo razumljivega soseda odločila prenavljati in s tem začeti novo življenje.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar