sobota, 2. maj 2009

The Soviet Story - Sovjetska zgodba

Če pogledam v moj Google Analytics je prav neverjetno, kako veliko je zanimanje Slovencev za ta Latvijski dokumentarec, katerega smo pred kratkim lahko videli tudi na naši nacionalni televiziji. “Sovjetska zgodba”, “dokumentarec o komunizmu”, “Latvijski dokumentarec” … To je le nekaj “ključnih besed”, ki so dnevno vpisani v iskalnik in katere jih stric Google potem napoti do te strani, kjer pa sem o tem dokumentarcu spregovoril le malo.
Še posebej je zanimivo je dejstvo, da so v tem filmu nekateri videli le golo propagando kapitalizma. Torej – komunizem-zelo slab, kapitalizem-raj. Ampak takšni dokumentarci pač so. Vedno se pokaže le ena plat in če je ta plat realistično prikazana, ti potem ljudje vse verjamejo. Le poglejte dokumentarce Michael Moora ali oskarjevski An Inconvenient Truth. Še najbolj je to razvidno iz šolskega projekta Zeitgeist, kateremu je nasedel cel svet. Napihovanje brez kakršnekoli podlage.
No, The Soviet Story je zanimiv dokumentarec o resnici Sovjetskega komunizma, kot dober “film”, pa je temu daleč oddaljen. Zato bom v tem postu predstavil le trenutek, ki mi je bil najbolj všečen. Primerjava propagandnih posterjev nacistov in komunistov. Ali, kdo je bil boljši umetnik? Hitler ali Stalin?

Ni komentarjev:

Objavite komentar