sreda, 13. maj 2009

Shiva


Naslov: Shiva - Leto: 2008 - Država: Izrael - Žanr: Drama - Dolžina: 103 min. - Režija: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz - Igrajo: Ronit Elkabetz, Albert Iluz, Yaël Abecassis, Hana Laszlo, Moshe Ivgy - imdb

Smo v letu 1991 in v Izraelu se vsake toliko časa oglasijo sirene, ki opozarjajo na bombne napade. Druga zalivska vojna. Vendar misli družine Ohaions so sedaj čisto drugje. Ljubljeni sin, oče, mož in brat Maurice je umrl. Srčna kap med plesom. Po judovski tradiciji se mora zbrati vsa družina preminulega v njegovem domu in skupaj žalovati sedem dni. Ta tradicija se imenuje Shiva. Shiva je stroga tradicija, ki ima svoja pravila (zakrivanje ogledal, odstranitev slik, brezmesne jedi..), katere se je potrebno držati, če hočeš, da preminuli pristane v nebesih.
Ampak že tukaj se začnejo težave različnih si sorodnikov, kajti vsak ima svoja načela in poglede na to utrujajočo tradicijo. Ko privatne težave petih bratov in dveh sester, stisnjenih na en majhen prostor, vedno bolj prihajajo na plan (denar, skrita ljubezen, zakonske težave ali politika), ostane glaven namen druženja - žalovanje za preminulem, nekje v ozadju.
Shiva je nastal izpod rok brata in sestre Elkabetz. Ronit Elkabetz (Bikur Ha-Tizmoret) je v tem ensemble filmu prevzela tudi eno izmed glavnih vlog. Oba sta v film vključila veliko osebnih izkušenj, kar je na realnosti in intenzivnosti filma le pripomoglo. Mnogo so k temu gre zahvaliti tudi odličnemu igralskemu kadru, ki je sestavljen iz mnogih izraelskih filmskih zvezdnikov. Obstajajo pa tudi slabe točke. Gledalec je v začetku filma ob mnogih likih (saj poznate tisto – “Žida prepoznaš na kilometer” - sedaj pa si predstavljajte deset komadov na kupu, ob tem pa so vsi oblečeni v črno), vsak s svojimi težavi, enostavno preobremenjen.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar