sobota, 16. maj 2009

Pranzo di ferragosto

Naslov: Pranzo di ferragosto - Leto: 2008 - Država: Italija - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 73 min. - Režija: Gianni Di Gregorio - Igrajo: Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis, Marina Cacciotti, Maria Calì, Grazia Cesarini, Sforza Alfonso - imdb

Kar nekaj stereotipov velja za Italijane. Med drugimi tudi, da so nori in ponosni na svojo italijansko kuhinjo, katero jim z vso ljubeznijo pripravi njihova ljubljena “Mamma”. Hja, tudi to je znano, da se Italijani težko ločijo od svojega dragega doma in njihove mame.
Tako je tudi z Giannijem. Sam ni več med rosno mladimi, pa še vedno živi pri svoji materi, le da je v tem primeru kuhanje njegova stvar. Poleg oskrbe svoje mame je to pravzaprav vse kar Gianni počne. Zato denarja ni nikoli na pretek. Celo tako malo ga ima, da mora v času praznikov prevzeti delo varuškine. Lastnik njegovega stanovanja v centru Rima nima nikogar, ki bi za dva dni pazil na njegovo mater. Gianniju ne preostane drugega, kot pa prijazno gospo sprejme v svoje prostore. Vendar to ni vse. Zraven še pride lastnikova teta. Ko Giannijev zdravnik opazi, da se stanovanje spreminja v dom starejših, hitro izkoristi priložnost ter pripelje tudi on svojo mamo na počitnice. Seveda skupaj z navodili o predpisani hrani in zdravili. Štiri stare ženske skupaj na enem prostora je za Giannija skoraj preveč. Ampak z dobro kuhinjo, malo potrpežljivosti in kozarčkom vina, se tudi ta problem da rešiti.
Do sedaj je režiser Gianni Di Gregorio zaslovel le po svojih scenarijih. Predvsem film Gommora pove veliko o njegovi kvaliteti pisanja. V poznih 60-tih si je Di Gregorio zaželel tudi dela za kamero. Za svoj prvenec je nabiral navdihe kar iz osebnih izkušenj, zato se je verjetno počutil dovolj dober, da si je glavno vlogo dodelil kar sebi. To nalogo pa je opravil več kot odlično. Da bi tudi sam film izpadel odlično, pa mu manjka v sami dramaturgiji in minutaži. Tako so tudi vrhunci ali nepričakovani preobrati odšli na dopust.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar