petek, 4. junij 2010

Youth in Revolt


Naslov: Youth in Revolt - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 90 min. - Režija: Miguel Arteta - Igrajo: Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Zach Galifianakis, Justin Long, Steve Buscemi, Ray Liotta, Fred Willard, Ari Grayno - imdb

Naj še je C. Chaplin odigral še tako veliko odličnih "zvočnih" vlog – na njega se bomo vedno spominjali kot »potepuha« s palico, cilindrom in brčicami. Jim Carey je rabil The Man in the Moon ali The Truman Show, da je vsaj malo prilezel iz svoje prepoznavne »spaka« karakterizacije. Ta čas preobrazbe pred Michael Cero še stoji...
Do tega filma smo njegovo sramežljivo in naivno geekasto nerd faco še prenesli, ampak to se ne bo godilo v nedogled. Naj bo še Cera tako zanimiv in simpatičen s svojo večno deviško držo.
Počasi bi res rabili primeren slovenski prevod za takšno vrsto najstnika, vendar če ste gledali vsaj enega izmed filmov Cere – Superbad, Juno, Paper Heart ali Nick and Norah, potem veste o čem govorim.
Cera je tudi tokrat Nick, in tudi tokrat je na drugi strani Norah…khmm Sheeni, če sem bolj natančen. Punca, ki je za dva razreda boljša od njega. No, na ljubezen se ne gleda le po zunanjosti. On občuduje Fellinija, njo navdušijo Godardovi filmi. Med njuno večno romanco je tako v napoto le prostor v katerem živita in vsemogočni Trent, Sheenin fant.
Za tako kul tip, kot je to Jean Paul Belmondo, bi ta prepreka bila mala malica, naš Nick pa bo potreboval predvsem veliko mero domišljije.
Prav zanimivo bi bilo v vlogi Cere videti Artetovo muzo iz njegovih prejšnjih filmov – Mike Whitea. Kot 40-letni devičnik, ki še vedno živi pri mami, bi tako lahko postal mešanica čudaškega zalezovalca Bucka iz filma Chuck & Buck in pa verskega prodajalca iz prav tako dobrega filma The Good Girl. Arteta se je raje odločil za preverjeno, popularnejšo formulo. Tisto, ki prinese več denarja. Tako pa je Youth in Revolt postala še ena znana najstniška štorija. Ena boljših, bi dodal.

OCENA: +3


Ni komentarjev:

Objavite komentar