sobota, 12. junij 2010

Mr. Nobody


Naslov: Mr. Nobody - Leto: 2009 - Država: Kanada, Belgija, Francija - Žanr: Drama, Romantični, Fantazijski - Dolžina: 138 min. - Režija: Jaco Van Dormael - Igrajo: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley, Linh Dan Pham - imdb

Komaj 9-letni Nemo je pred nemogočo odločitvijo. Pred trenutkom, ki bo začrtala njegovo še tako mlado življenje. Naj steče za vlakom na katerem je njegova mama, ki se je ločila od družine, ali naj ostane doma, pri očetu? Jasno je, da bo vsaka izbira vplivala na jutrišnji dan, na odraščanje, na njegovo službo in ne nazadnje tudi na njegovo ljubezen.
Kar nam ponuja belgijski režiser Jaco van Dormael (Le huitième jour), ki se po 14-tih letih odsotnosti končno vrne na sceno, so paralelni svetovi, kjer lahko že majhen trenutek odločitve povzroči »učinek metulja«. Kaj je resnično, kaj so sanje in vprašanja obstoja, so delčki nekonvencionalne strukture pripovedovanja, katero je le s težavo mogoče spremljati.
Če ste torej imeli probleme že pri razumevanju The Curious Case of Benjamin Buttona ali s The Time Traveler's Wife, si ta film sploh ne zaželite. Ali drugače rečeno – komaj, če ste štekali The Fountain, potem boste verjetno prenesli tudi Mr. Nobody.
»Kaj bi bilo, če…« se spominja starec, ki v 118. letu velja kot najstarejši človek na svetu. Njegovo fantazijo so ustvarjale tri ženske. Tri mladenke, ki so Nema spremljale že od otroštva in s katerimi bo z vsako od njih živel svojo poročeno življenje. Si ustvaril svojo družino in na žalost tudi svoj konec. Teh pa je veliko.
Jared Leto, kateremu je zopet uspelo posneti film, katerega se bo spominjalo še leta, umre v nesreči na poti do Marsa, je ustreljen, se utopi… ali umre kot zgrbančeni starec. Če, umre oz. katero življenje je sploh živel? Če sploh je živel?
Tam, na smrtni postelji je Nemo prepričan – vsa videna življenja so si zaslužila živeti.


OCENA: 4


5 komentarjev: