nedelja, 13. junij 2010

Le jour où Dieu est parti en voyage


Naslov: Le jour où Dieu est parti en voyage (The Day God Walked Away) - Leto: 2009 - Država: Belgija, Francija - Žanr: Drama - Dolžina: 100 min. - Režija: Philippe Van Leeuw - Igrajo: Ruth Nirere, Afazali Dewaele - imdb

Dogodki v Ruandi leta 1994, so bili tako velikih tragičnih razsežnosti, tako grozoviti, predvsem pa nerazumljivo nečloveški, da ima vsak režiser, ki nas hoče opomniti na genocid plemena Tutsi, praktično polovico filma že v žepu. Dovolj je le majhen dokumentaren povzetek, le en kruto posilstvo, le en statistični podatek, in že nastaja film, ki ga gledalec ne bo hitro pozabil.
Pri Le jour où Dieu est parti en voyage sta to mrtva otroka Tutsi ženske z imenom Jacqueline, ki je po bežanju iz svoje lastne hiše, morala od daleč, skrita v goščavi, opazovati odvržena naga trupla njenih otrok, katere je čez čas iz umazane ceste pobral tovornjak ter jih kot stari kosovni odpadek natovoril na prikolico. Jacqueline se je pred ponorelim napadom Hutu bojevnikov nahajala pri belgijski družini, kjer je bila služkinja. Seveda, belci so na poti do varne točke dobili spremstvo mirovnih čet, nemočna črnka se je morala znajti sama. Po več urnem skrivanju na podstrešju se vrne domov, kjer pa najde le tisto, kar je v tistih dneh doživelo skoraj milijon civilistov v Ruandi. Ne, Jacqueline se za preživetje svoje družine, kot v odličnem filmu Sometimes in April, ne more več boriti. Nima več nikogar. Niti ne more računati na varno zavetje v Hotelu Rwanda, kjer je za civiliste skrbel Don Cheadle. Hja, tudi na roko generala čet združenih narodov iz Shake Hands with the Devil lahko pozabi. Za Tutsi pripadnike ni pomoči. Za njih ostane le skrivanje v gozdovih, lakota ter čakanje na trenutek, ko jih bo ujela jezna mačeta, željna krvi.

OCENA: +3


Ni komentarjev:

Objavite komentar