sreda, 23. junij 2010

The Last Station


Naslov: The Last Station - Leto: 2009 - Država: VB, Rusija, Nemčija - Žanr: Drama, Biografija - Dolžina: 112 min. - Režija: Michael Hoffmann - Igrajo: Christopher Plummer, Paul Giamatti, Helen Mirren, James McAvoy, Anne-Marie Duff - imdb

Le kaj bi na ta film rekel Tolstoj sam? Ne, The Last Station ne temelji na enem izmed njegovih romanov. To je »vojna in mir« njegovega življenja. Njegovega zadnjega leta, katerega režiser Hoffman posname kar po »angleško«. Saj veste, kot če bi se vse te aristokratke melodrame, ki so v Angliji zacvetele predvsem v 90-tih letih, srečale in se preselili v Rusijo. Jep, Tolstoja daje razsodnost, njegovo ženo pa rahločutnost.
V letu 1910, ko je Tolstoj veljal kot prava zvezda in bil s strani medijev oblegan, kot so to danes oblegani naši nogometaši na prvenstvu, je bil pisatelj nezadovoljen z vsem, kar ga je obdajalo. Kot se to za 82 let starega prdca pač spodobi. Ne paše mu bogastvo, komfort, religija, predvsem pa ne njegovo nasledstvo. Njegove knjige je namreč pisal za ljudstvo in njim te knjige tudi pripadajo. Seveda, že takrat se je vedelo, da bo nad avtorskimi pravicami nekdo služil še dolga leta.
Prav zaradi tega se v igro vključi Tolstojev tesni sodelavec in velik prijatelj Vladimir Čertkov, oče »Tolstoj« gibanja, pri katerem bo prihodnost velikih zgodb na varnem, kar pa zopet ne ugaja grofici Tolstoj, katera pokvarjene in pohlepne politike zavoha že na daleč. Da bi Čertkov dokončno prepričal Tolstoja na njegovo stran, mu nastavi mladega pomočnika v podobi J. McAvoya, ki pa je trenutno prevroča roba igralstva, da bi v filmu lahko shajal brez babe. No, vsaj nekaj mu dam prav – tako kot on, se tudi mi ne moremo odločiti za koga bomo navijali.
Mirrenova, kot Tolstojeva žena, ki mu je rodila 13 otrok in z njim bila poročena 48 let, deluje na trenutke preveč histerično in senilno. Čertkov je mogoče v resnici res bil dober človek, ampak tukaj deluje kot vsak politik – pokvarjeno in zahrbtno.
In kaj bi rekel Tolstoj na igro Plummera? »Uf, madona. Kaj se mi je res tako videlo, da bom to poletje umrl?«


OCENA: -3

1 komentar: