torek, 29. junij 2010

You Don't Know Jack


Naslov: You Don't Know Jack - Leto: 2010 - Država: ZDA - Žanr: Biografija, Drama - Dolžina: 134 min. - Režija: Barry Levinson - Igrajo: Al Pacino, Danny Huston, John Goodman, Susan Sarandon - imdb

To, kar smo vsi potihem upali, a vseeno nismo verjeli, se je naposled le zgodilo. Al Pacino se je vrnil v velikem stilu! V formo, katero smo zadnje desetletje tako močno pogrešali. Ironično, You Don’t Know Jack je (le) TV film. Le druga liga velikega biznisa, kar pomeni da je Pacinu Emmy siguren, za oskarja pa bo takšne projekte moral izbirati tudi v prihodnje. Med scenariji, kjer ne bo igral klišejskega mafijca ali karikaturo samega sebe, ampak lik posebneža, sivega, očalastega in puklastega starčka – nekaj, kar je igral tudi v tej biografiji.
Če vam ime Jack Kevorkian ne pove kaj dosti, se vam bo mogoče posvetilo ob njegovem vzdevku, imenovanem »Dr. Death«. Jp, to je zdravnik, ki je pomagal umreti mnogim obupanim Američanom in se prav zaradi tega še ob smrtnih posteljah največkrat nahajal tudi na sodiščih. V mnogih letih je namreč asistiral pri samomoru v 130-ih primerih, ki zaradi svoje težke, neozdravljive bolezni niso hoteli več trpeti.
Poleg smrtne kazni ali splava, je evtanazija zagotovo tema, ki razdružuje ljudi. Tudi z You Don’t Know Jack se mnenja tistih ZA ali tistih PROTI, ne bodo spremenila. Kar je počel Jack Kevorkian je v mnogih primerih sporno, ampak Pacino ga zaigra na tako všečen način, da se enostavno moramo postaviti na njegovo stran.
Spomnim se njegovega primera tudi iz naših novic in takrat smo si svoje mnenje ustvarili vsi. Seveda, Jacka nismo poznali. Nismo poznali zdravnikovega prepričanja v početje nekaj dobrega in ja, nismo poznali trpljenja njegovih pacientov, katere preko video posnetkov vidimo prositi za smrt.
Močna biografija, ki je lahko uspela le v rokah izkušenega mačka. V rokah, ki so znale izkoristiti velik talent Pacina. Barry Levinson (Rain Man, Good Morning, Vietnam, Diner) je skozi njegovo dolgo kariero že dokazal, da lahko iz igralca potegne maksimum. Za Pacina so bile dovolj že besede: »postani človek vreden Time naslovnice«. Če pa je to največji serijski morilec v zgodovini Amerike ali pa zdravnik dobrega srca, ki za svoje paciente naredi prav vse, pa je vprašanje na katerega si boste morali sami odgovoriti.


OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar